Een mooi verhaal van masseur Mirjam van Gent (Fair Touch)

Chiropractie Stegeman en sportmassage Fairtouch

19 november, 2018

Chiropractie en massage

Een paar maanden geleden ben ik mezelf gaan voorstellen bij de praktijk voor chiropractie Stegeman in Scheveningen. Meerdere malen had ik al mensen gemasseerd die door hun waren doorverwezen voor een massage. Chiropractie en massage kunnen een goede aanvulling op elkaar zijn. Na een chiropractische behandeling kunnen de spieren in het behandelde gebied stijf aanvoelen wat dan weer met massage verholpen kan worden.

2 handen op rug, shtrstck.jpg

Wat is Chiropractie?
Dit is een behandeling welke zich richt op stoornissen in het functioneren van het bewegingsapparaat en de relatie met het zenuwstelsel.   Omdat de wervelkolom voor een belangrijk deel het zenuwstelsel omgeeft en beschermt, kunnen vooral stoornissen in de functie van de wervelkolom ( ook wel blokkades genoemd),  het zenuwstelsel beïnvloeden en mogelijk diverse klachten veroorzaken. Door een gericht onderzoek en behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Hierdoor functioneert de wervelkolom weer optimaal zodat het lichaam zich kan herstellen.

Mijn bezoek aan de praktijk Stegeman was een waar feestje. Wat een leuk en professioneel team!! Na een rondleiding, een goed gesprek en een uitgebreide uitleg wat chiropractie inhoudt besloten we een uitwisseling te doen. Een paar dagen later kreeg ik een behandeling en gaf een paar dagen later een massage op mijn locatie.

Voor mensen die op zoek zijn naar een goede chiropractor kan ik de praktijk Chiropractie Stegeman te Scheveningen zeker aanbevelen.

Het was voor mij een mooie ervaring.

https://www.fairtouch.nl/

Zaterdag 3 november 2018 gratis rugscreening bij onze praktijk

Zijn er in uw omgeving kennissen, familieleden of buren met bijvoorbeeld rugklachten, nekpijn of hoofdpijn? Gunt u hen ook een goede ervaring met de chiropractor? 
Dan kunnen ze 3 november 2018 vast in hun agenda zetten.
 
Tussen 10.00 en 14.00 uur biedt onze praktijk de mogelijkheid voor nieuwe patiënten om rug en bewegingsstelsel gratis en vrijblijvend te laten beoordelen op de aanwezigheid van mogelijke functie problemen.

2018_dagtegenrugpijn_screening_instagram.png

Wanneer biedt chiropractie mogelijkheden?
Een groot deel van onze patiënten komt met rug- en nekklachten. Daarnaast behandelt een chiropractor klachten als ischias, hernia, hoofdpijn of migraine. Ook kan er vaak verlichting gerealiseerd worden bij artrose, uitstraling naar ledematen of bepaalde klachten ten gevolge van zwangerschap. Kinderen en baby’s worden steeds vaker door de chiropractor gezien. Hiervoor zijn specifieke lichte behandelmethodieken.

Screening wat houdt dit in?
Op deze dag kan men geheel vrijblijvend 1 op 1 met een chiropractor kort de klachten bespreken. Ook is er de gelegenheid om, indien gewenst, de stand/functie van de wervelkolom te laten beoordelen. Op basis hiervan wordt er een indicatie gegeven of het  zinvol is om eventueel verder te gaan met chiropractie.
 
Op deze dag is er ook een praktijkassistente aanwezig aan wie men vragen kan stellen over de vergoeding van verzekeraars en andere zaken.

Het is gewenst om telefonisch een tijdstip af te spreken voor 3 november a.s., zodat onnodig wachten zoveel mogelijk wordt voorkomen. De assistentes Esther en Saskia zijn telefonisch te bereiken via 070-350 26 38 voor het maken van een afspraak.

“Man is made to move” 

Rokers hebben vaker lage rugpijn

Rokers hebben een drie keer zo grote kans op het ontwikkelen van chronische rugpijn als niet rokers. Door te stoppen met deze gewoonte kun je deze kans zeker weer verkleinen. Dat stellen onderzoekers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine. “Roken heeft invloed op de hersenen”, aldus onderzoeker Bogdan Petre. “Het verandert de manier waarop de hersenen reageren op rugpijn en het lijkt erop dat rokers minder veerkrachtig zijn bij een periode van pijn.”hebben vaker lage rugpijn!

shutterstock_90537568.jpg

Onderzoek

Het is voor het eerst dat onderzoekers een verband tonen tussen roken, chronische pijn en het hersengedeelte dat betrokken is bij beloning en verslaving. Bij de studie waren 160 volwassenen betrokken die voor het eerst rugpijn ervaarden. Gedurende een jaar ondergingen zij vijf keer een MRI-scan en werden zij gevraagd naar de intensiteit van de rugpijn. Ook vulden de deelnemers vragenlijsten in over hun rookgedrag en andere gezondheidsgerelateerde zaken. De onderzoekers bestudeerden ook 35 gezonde personen en 32 personen met chronische rugpijn. De onderzoekers keken vooral naar de hersengebieden die betrokken zijn bij verslaving en gemotiveerd leren. Deze hersencircuits blijken van belang bij de ontwikkeling van chronische pijn. De sterkte van de verbinding tussen de twee hersengebieden bepaalt volgens de onderzoekers onder andere wie er een chronische pijnpatiënt wordt.

Hersenactiviteit

“Het hersencircuit was heel sterk en actief in de hersenen van rokers”, legt Petre uit. “Maar we zagen een sterke daling in de activiteit tussen deze twee hersengebieden bij rokers die op eigen initiatief stopten tijdens de studie. Na het stoppen was de vatbaarheid voor chronische pijn ook minder.” Gedurende het onderzoek hielp medicatie de deelnemers bij het managen van de pijn, maar dit had geen invloed op de hersenactiviteit. Volgens de onderzoekers kunnen gedragsinterventies – zoals stoppen-met-rokenprogramma’s – in de toekomst gebruikt worden om de hersenmechanismen te beïnvloeden als behandeling voor chronische pijn. De resultaten zijn online gepubliceerd in het tijdschrift Human Brain Mapping.

Bron: Gezondheidsnet

Poetsplan voor schone organen

Geen machine werkt zo hard als ons lichaam. Eten wordt verteerd, cellen vernieuwd, hormonen aangemaakt, bloed rondgepompt, en ga zo maar door. Maar waar gewerkt wordt, vallen spaanders. Met dit stappenplan ruim je die spaanders op, zodat je lijf daarna opgeruimd verder kan.

shutterstock_160379219.jpg

“Ons lichaam is net een fabriek. Er vinden heel wat chemische reacties plaats. Voeding wordt omgezet, alcohol afgebroken en schadelijke stoffen van buitenaf verwerkt. Net als in een echte fabriek blijven bij al die omzettingen ook reststoffen over”, vertelde orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar. Vooral door onze westerse leefstijl staan onze ontgiftingsorganen steeds meer onder druk. “De hoeveelheid giftige stoffen waar ons lichaam mee moet dealen is groot: zware metalen, pesticiden, uitlaatgassen, luchtkwaliteit in huis, bewerkte voeding, huidproducten en geneesmiddelen, maar ook toxinen die in het lichaam zelf geproduceerd worden door bijvoorbeeld een lekkende darm of onvolwaardige spijsvertering”, somt Reuzenaar op. Werk aan de winkel dus met dit stappenplan:

Stap 1: Eet je lever gezond
· Eet bitter. Bitterstoffen zijn gezond voor de lever, want ze activeren de afgifte van gal in de darmen. Via de gal brengt de lever de afvalstoffen in de darmen. Daarna worden ze door de darmen definitief afgevoerd. Een goede afgifte van gal in de darmen zorgt ook voor een gezonde stoelgang. In bijvoorbeeld het vlies van graan, het velletje om noten en de schil van groente en fruit zitten bitterstoffen. Je kunt ook ui, knoflook, citrusfruit, groene thee, kool, druiven, witlof of andijvie nemen.
· Zorg dat je voldoende van de juiste vetten binnenkrijgt. De omega-3-, -6- en -9-vetzuren uit bijvoorbeeld lijnzaad, vette vis, noten en plantaardige oliën. Vet activeert de productie van gal.

Stap 2: Geef je huis een opfrisser
Gezonde longen zorgen voor zuurstof, zodat je hart blijft kloppen en je hersenen blijven werken. Ze zijn van levensbelang! Longen snakken echter weleens naar adem: de luchtkwaliteit in huis is namelijk gemiddeld twee keer zo ongezond als buiten. Oei! Ons huis, ons bed, de scholen en de kantoren waar we vaak zijn, blijken de ideale plekken voor huisstofmijt, ongedierte en schimmels. Dat heeft zijn weerslag op de longen; er kunnen allergieën en luchtwegklachten ontstaan. Zo doe je er wat aan:
· Ventileer
· Maak naden en kieren dicht
· Kies voor gladde vloerbekleding – tegels, hout, zeil – in plaats van vloerbedekking
· Hang waterbakjes op (bij de verwarming)
· Was regelmatig alles van stof
· Haal planten in huis

Stap 3: Poets minder voor een gezondere huid
Het liefst douchen we elke dag, zijn we al vies van een beetje zand op een worteltje en wassen we onze handen met antibacteriële zeep. Klinkt allemaal lekker fris, maar het mag soms best wat minder qua hygiëne. Ons afweersysteem is namelijk in de war, omdat het steeds minder wordt geconfronteerd met viezigheid. Hierdoor komt het soms op het verkeerde moment in actie. Bovendien verzwakt je immuunsysteem van een te schone omgeving en dat heeft invloed op onze hersenen. Die geven dan namelijk minder snel een seintje dat we het gelukshormoon serotonine moeten aanmaken. Het gevolg: je bent sneller neerslachtig. Laat die stofzuiger dus af en toe in de kast staan en stop gerust een ongewassen wortel in je mond!

Stap 4: Geef je spijsvertering een steuntje in de rug
Je spijsvertering heeft hier baat bij:
· Thee. Verschillende kruiden zijn goed voor de spijsvertering, zoals kamille, munt, venkel en brandnetel. Zet er een lekkere pot thee van.
· Vezels. Vezels zorgen voor een stabielere darmbeweging. Ze zitten in volkorenbrood, maar ook in fruit en groente. Eet je meer vezels, dan moet je ook meer drinken.
· Lijnzaad. Dit zaad uit de vlasplant bevat veel vezels en zogenoemde ‘slijmstoffen’. Deze hebben een positieve invloed op de stoelgang. Gebroken en fijngemalen lijnzaad is overigens effectiever dan hele lijnzaad.
· Zuur eten. Kefir, yoghurt, zuurkool: allemaal producten waar van nature melkzuurbacteriën in zitten die goed zijn voor de spijsvertering en stoelgang. Kies wel voor zo natuurlijk mogelijke, onbewerkte producten zonder toevoegingen als suiker.
· Melkwei. Dit is een waterige vloeistof die ontstaat bij het maken van kaas. Het bevat onder andere melkzuur dat de darmflora en de spijsvertering ondersteunt.

De 9 gulden regels voor je hele lijf
1. Beweeg dagelijks minimaal een halfuur.
2. Snuif dagelijks buitenlucht op.
3. Zorg voor een goede nachtrust.
4. Eet gevarieerd, vers en puur.
5. Verzorg je huid met liefde en met natuurlijke producten.
6. Drink minimaal anderhalf liter water per dag.
7. Neem voldoende ontspanning.
8. Luister écht naar je lichaam.
9. Ga op een sport waar je voldoening uit haalt.

Bron: Gezondnu.nl, maart 2018

De kracht van een betere lichaamshouding

‘Borstjes vooruit, lipjes getuit’: het is een gevleugelde uitspraak van Marijke Helwegen. En ze heeft gelijk! Een goede lichaamshouding is beter voor je lichaam en geeft je kracht en uitstraling. Dus voorovergebogen hangen aan een bureau? Of met gekruiste benen wachten op de trein? Dat kan anders!

31-10-14 gebruikt.jpg

Een goede lichaamshouding heeft eindeloos veel voordelen voor je gezondheid. Het zorgt niet alleen voor een krachtige uitstraling en een positief gevoel, maar ook voor minder nek- en rugklachten en meer energie. En wist je dat je met een goede houding overbelasting en blessures kunt voorkomen? Wij delen de geheimen van een goede staande en zittende houding.

Beter staan in 4 stappen:

Let je er wel eens op hoe je staat? En, je hebt vast wel eens gehoord van het kantelen van je bekken en een gelijke verdeling van je gewicht – dat doe je zo:

1. Verdeel je gewicht
Staan klinkt simpel, maar toch gaat het vaak fout. Goed staan betekent een gelijke verdeling van je gewicht over beide voeten. Dat geeft een stabiele en sterke houding. Probeer maar eens iemand omver te duwen die zo staat. Sta daarom met twee voeten op de grond, verdeel je gewicht en buig je knieën een klein beetje.

2. Kantel je bekken
Het kantelen van je bekken is geen appeltje-eitje. Vaak trekken mensen juist hun buik in of duwen ze hun heupen naar voren. Zet je handen in je zij en probeer zo je bekken te kantelen, zonder de stand van de rest van je lichaam te veranderen. Span daarbij je bekkenbodemspieren lichtjes aan.

3. Strek je rug
Iemand die kracht uitstraalt, heeft vaak een rechte rug. Rechtop staan bereik je door je rug te strekken. Borsten naar voren, schouders naar achteren. Let erop dat je de natuurlijke S-vorm van je wervelkolom behoudt.

4. Ontspan je schouders
Je schouders ontspannen betekent niet dat je ze maar moet laten hangen. Maar te veel druk leggen op je schouders werkt ook averechts. Bij een goede houding zijn je schouders op gelijke hoogte en staan ze in lijn met je nek, oren, heupen, knieën en enkels. Je hielen, billen, schouders en achterhoofd zijn dan als het goed is in contact met een denkbeeldige muur.

Beter zitten in 4 stappen:

We zitten uren achter elkaar en dat veroorzaakt allerlei rug- en nekklachten. Daar komt bij dat veel zitten niet gecompenseerd kan worden door te sporten of extra te bewegen. Oftewel: beter zitten start echt met het onder de loep nemen van je zithouding en je zitgedrag.

1. Zorg voor een goede zithouding
Het is belangrijk dat je onderrug tegen de rugleuning steunt en je heupen en knieën in een hoek van 90 graden staan.

2. Verwissel vaak van houding
Het allerbelangrijkste: zit niet te lang! De beste houding is de volgende houding; probeer vaak te gaan verzitten (hoe vaker, hoe beter). Continu in dezelfde houding zitten, zorgt voor een lange aanspanning van dezelfde spieren in dezelfde positie, waardoor te weinig bloed door de spieren stroomt. Daarmee vergroot je de kans op klachten.

3. Sta regelmatig op
Sta ook met regelmaat op en loop een stukje.

4. Houd je rug in beweging
Houd de rug in beweging door langzaam te stretchen. Dat kan vooral thuis makkelijk, door op een sportmat (of op je bed) in de kindhouding te gaan liggen. Het zorgt ervoor dat je rugspieren minder strak en gespannen zijn.

Bron: Gezondnu.nl / mei 2018

Elke dag bewegen is beter dan de sportschol

Ouderdomsziekten bestaan eigenlijk niet, stelt arts en verouderingswetenschapper David van Bodegom. Een belangrijke boosdoener voor het aftakelen is niet ouderdom, maar gebrek aan beweging. Tot zover het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat je je tien jaar jonger kunt voelen. Niet door naar de sportschool te gaan, maar door vijf keer per week een half uur te wandelen.

shutterstock_270164993.jpg

Welke sporten zijn nou het beste voor je conditie?
David van Bodegom, arts en verouderingswetenschapper aan de Leyden Academy: “Mensen denken bij sport altijd dat ze moeten gaan bewegen als een Olympiër. Hoe meer, hoe harder, hoe beter. Maar als het om je gezondheid gaat, ben je helemaal niet beter af als Olympiër. Het gaat niet om het presteren, het gaat om het bewegen. En, álles is beweging. Ook tandenpoetsen. Puur vanuit het oogpunt van gezondheid is het beter om vijf dagen per week te wandelen dan drie keer per week naar de sportschool te gaan. Voor je lijf is het belangrijker dat je elke dag beweegt dan dat je af en toe een sportieve topprestatie neerzet. Het zijn die vele kleine beetje die het verschil maken. Mensen met een zittend beroep doen er om die reden goed aan heel regelmatig even op te staan. Het gaat erom die je die inactiviteit doorbreekt en dat kan ook door een kop koffie te halen.”

Ben je ooit te oud om te sporten?
“Nee. Er zijn honderdjarigen die nog de marathon lopen. Er is veel mogelijk. Nou is een marathon niet voor iedereen weggelegd. En natuurlijk lever je wel in de loop der jaren wel iets van je spierkracht en conditie in. Maar niet alles wat je inlevert, heeft te maken met natuurlijke veroudering. Het gekke is alleen dat we veel van die teruggang voor lief nemen. Als je je hele werkzame leven veertig uur per week achter een bureau hebt gezeten, dan vinden we het normaal dat je – zo tegen de tijd dat je met pensioen gaat – een buikje hebt. Dat dat buikje het risico op hart- en vaatziekte en diabetes vergroot, nemen we ook op de koop toe. ‘Het hoort bij het ouder worden’, zeggen mensen dan. Maar dat is niet zo.”

Waarom is een buikje niet normaal?
“Ik heb onderzoek gedaan onder Afrikaanse mensen op het platteland. Die zijn tot op hoge leeftijd lichamelijk actief als boer, omdat ze anders niets te eten hebben en onder die mensen komt nauwelijks diabetes voor en ook vrijwel geen hart- en vaatziekte. Veel van onze westerse ‘ziekten’ zijn in feite geen ouderdomskwalen, maar leefstijl gerelateerde aandoeningen. Inactiviteit is één van de redenen waarom we in Nederland een miljoen mensen met diabetes hebben en de helft van de Nederlanders aan overgewicht lijdt en dus vaak een buikje heeft. Nogmaals: dit is geen pleidooi om als een gek te gaan sporten, wel om die inactiviteit te doorbreken. Een groot gedeelte van onze lichamelijke conditie en spierkracht is namelijk trainbaar. Er valt dus een hoop terug te winnen, ook als je dat allang kwijt bent en zelfs als je de zestig, zeventig of tachtig al gepasseerd bent.”

Waarom zou ik op mijn tachtigste nog gaan sporten?
“Veel ouderen slikken pilletjes tegen botontkalking of hoge bloeddruk. De vraag is echter of ze dat ook nodig hebben als ze in beweging komen. Ik ben wel een voorstander van het ‘ontpillen’ zodra dat kan. We weten dat beweging, impact op je botten, belangrijk is, ook als je al botontkalking hebt en dat dit je botten versterkt – ongeacht je leeftijd. We weten ook dat je vanaf je dertigste inboet qua bot- en spiermassa. Maar dat je die terugval kunt inperken als je in beweging komt. Daarnaast worden je longen en je hart sterker dankzij een actieve leefstijl. Bewegen beschermt je zelfs tegen dementie en verkleint de kans op depressie.”

Iedereen wil zich wel een paar jonger voelen: waarom staan we dan toch nog niet collectief op het sportveld?
“Ons lichaam gaat graag spaarzaam om met energie. Dus van nature komen we liever niet beweging. De keuze tussen zitten of staan is dan ook een eenvoudige. We zijn liever lui dan moe. Daarnaast wordt stilzitten ook beloond. Kinderen die wiebelen op hun stoel in de klas, worden als onrustig beschouwd en krijgen dat ook te horen van de juf of meester. Veel stilzitten is deels ook aangeleerd. Gelukkig rukken de statafels op in het onderwijs. Sommige kinderen leveren dankzij dat staan ook betere prestaties. Ze kunnen hun energie lekker kwijt, concentreren zich daardoor beter en halen zodoende betere cijfers.”

We zijn liever lui dan moe, hoe verleid je mensen dan toch om in beweging te komen?
“Recent onderzoek van Leyden Academy laat zien dat je helemaal geen professional nodig hebt om in beweging te komen én te blijven. Leyden Academy volgt een groep van 50-plussers, die samen vijf ochtenden per week een uur samen bewegen. Ze doen dat met een coach uit eigen gelederen. Iemand die bijvoorbeeld in het verleden gymleraar is geweest of veel met gesport heeft. De ouderen doen allerlei oefeningen, lopen rondjes om het veld. De invulling is ook een beetje afhankelijk van de expertise van de betreffende coach, maar eigenlijk maakt het niet uit wat je doet – als je maar in beweging komt. En dat doen deze senioren al meer dan zes jaar met succes. En waarom zijn deze mensen zo trouw? Omdat ze het gezellig hebben samen. Ze hebben plezier, vinden het leuk om samen te trainen en daarna nog een kop thee of koffie te drinken. Het is een lekker begin en geeft structuur aan de dag. Behalve het plezier dat mensen beleven aan deze senioren bootcamp, levert het bewegen hen ook meer gezondheid op. We hebben deze ouderen onderworpen aan een looptest. Mensen moeten dan laten zien hoeveel meter ze in zes minuten kunnen afleggen. Normaal leveren mensen vanaf hun veertigste elke jaar vijf meter in, maar deze mensen hebben er elk jaar twintig meter bijgekregen. Los van de conditie zien we ook dat deze mensen afvallen, dat ze minder of geen medicatie nodig hebben en dat ze zich ‘gewoon’ gelukkiger voelen.”

Bron: Gezondnu.nl, 24 april 2018

Sporten maakt gelukkig, maar waarom?

Je hebt eigenlijk geen zin om te sporten, maar na een half uur hardlopen, een uur yoga of fitness kom je thuis als een nieuw mens. Bruisend van de energie, met een opgeruimd hoofd en een stuk vrolijker dan voordat je de deur uitging. Dat moet je vaker doen! Maar hoe komt het eigenlijk dat sporten gelukkig maakt?

shutterstock_242603479.jpg

Als er één goede reden is om vaker je sportschoenen aan te trekken, dan is het wel dat het je gelukkiger maakt. Dit is waarom:

1. Sporten zorgt voor feel good stofjes
Tijdens het sporten komt er endorfine, serotonine en dopamine vrij. Allemaal neurotransmitters; stoffen die ervoor zorgen dat zenuwcellen met elkaar communiceren. Endorfine zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel en vermindert pijn. Daarom wordt het ook wel een natuurlijke feel good drug genoemd. Serotonine, ook wel het gelukshormoon, geeft je een gelukkig gevoel en reguleert onder andere je eetlust, gemoedstoestand en slaap. Dopamine zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent om door te gaan, geeft een gevoel van beloning en maakt je blij. Al na twintig tot dertig minuten sporten komt deze cocktail aan feel good stofjes vrij.

2. Sporten helpt tegen stress
Stress wordt deels vaak veroorzaakt door piekeren. Door intensief te bewegen, doorbreek je je piekergedrag en de denkstroom. Je focust je even op iets anders dan je gedachten, zoals de route die je aflegt, de oefeningen die je doet of je ademhaling. Je verstand gaat dan op nul, waardoor je met een leeg hoofd weer thuis komt. De kans is groot dat je tijdens het sporten juist op goede ideeën komt. Een opgeruimd hoofd maakt je namelijk ook creatiever. Er komt ruimte vrij voor andere ideeën en oplossingen. Ook belangrijk: sporten kan de aanmaak van cortisol verminderen. Dit hormoon wordt door het lichaam aangemaakt als je stress hebt.

3. Sporten vergroot je zelfvertrouwen
Sporten geeft je zelfvertrouwen een boost! Je daagt jezelf uit, verlegt grenzen en kunt trots zijn op jezelf na afloop. Daarnaast zorgt sporten er ook voor dat je strakker in je vel zit, waardoor je waarschijnlijk meer tevreden in de spiegel kijkt.

4. Sporten helpt je beter slapen
Door te sporten wordt het gelukshormoon serotonine dus aangemaakt. Je lichaam maakt hier het slaaphormoon melatonine van, waardoor je beter slaapt. En goed slapen zorgt er weer voor dat je positief en vol energie klaar bent voor een nieuwe dag.

5. Door te sporten ontmoet je nieuwe mensen
Sociaal contact maakt gelukkig. Kies een teamsport die bij je past, meld je aan voor een hardloopgroepje of trommel vrienden op om samen te fitnessen. Gezelliger en je motiveert ook meteen elkaar. Zelfs bij sporten die je niet in teamverband doet, zoals yoga en spinning, kun je nieuwe mensen ontmoeten. Toon bijvoorbeeld initiatief om na het sporten samen wat te drinken.

Bron: GezondNu.nl, januari 2018

Waarom word ik ziek van een boom?

Terwijl de één geniet van knoppen die veranderen in bloemen, niest de ander er op los. Sommige mensen hebben hooikoorts en daardoor last van pollen, hoe kan dat? En wat hebben een voedselallergie en hooikoorts gemeen? Hieronder een aantal tips tegen jeukende ogen en een kriebelende neus.

shutterstock_159092201.jpg

Iemand met hooikoorts krijgt jeukende ogen van een bepaald soort pollen en iemand met een pinda-allergie krijgt klachten bij het eten van pinda’s. Wat hebben deze – en veel andere – allergieën met elkaar gemeen? Histamine!

Last van een lichaamseigen stof
Als je last hebt van hooikoorts reageert je lichaam op het stuifmeel van verschillende planten, bomen of bloemen. Zodra het stuifmeel de neus binnendringt, denkt het afweersysteem van iemand met hooikoorts dat er een gevaarlijke indringer is. Door het immuunsysteem komt er histamine terecht in het bloed. Klachten die je krijgt door histamine zijn bijvoorbeeld een loopneus, jeukende en dikke ogen of overmatige slijmproductie. Waarom de één hooikoorts krijgt en de ander niet, is nog niet bekend. Het is wel bekend dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt.

Kruisreacties
Als je hooikoorts hebt, kun je ook klachten krijgen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Dit wordt een kruisreactie genoemd. De antistoffen die je lichaam aanmaakt tegen de pollen richten zich dan ook tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen. Vermoedelijk komt dat doordat de eiwitten waarop je lichaam reageert veel op elkaar lijken. Veel voorkomende kruisreacties met graspollen zijn reacties op aardappelen, tarwe, tomaat, pinda en boekweit. Je hooikoorts klachten breiden zich dan uit met bijvoorbeeld maag- of darmklachten, zwelling van lippen of galbulten.

Tips
Door het weerbericht in de gaten te houden, weet je wat je kan verwachten. Bij zonnig, droog weer, staan meer planten en bomen in bloei en is er meer stuifmeel in de lucht. We geven een aantal tips om jeukende ogen of een snotterende neus te voorkomen:

- Draag een zonnebril die goed sluit om je ogen. Zo bescherm je ze tegen stuifmeel.
- Heb je jeukende ogen? Wrijf dan zo min mogelijk in je ogen – hoe lastig ook. Daardoor kan      nog meer stuifmeel via je handen in je ogen komen. Leg een nat washandje op je ogen of gebruik oogdruppels om irritatie te verhelpen.
- Snotter je snel dan kan vaseline een handje helpen. Smeer het rond je neus, zodat het stijfmeel blijft plakken. Je luchtwegen worden dan minder geprikkeld.
- Hooikoortsklachten kunnen niet alleen erger worden door bepaalde voedingsmiddelen maar ook door tabaksrook, huisstof en prikkelende stoffen als chloor, ammoniak en parfum.

Bron: Gezondnu.nl, mei 2016

5 tips om spierpijn te voorkomen op wintersport

De eerste dag van je wintersport is vaak de allerleukste. Na een lange tijd mag je eindelijk weer buitenspelen in de bergen. Terwijl je de eerste uurtjes nog voorzichtig probeert of je het skiën of snowboarden niet verleerd bent, vlam je een paar uur later als vanouds de piste af. Je neemt zelfs nog de laatste lift naar boven, zodat er geen enkel uur van deze dag verloren gaat. Je topt het af met een drankje, eet nog vlug een broodje en duikt om 21:00 uur uitgeput je bed in. En dan word je de volgende dag wakker met een helse spierpijn! Hierbij 5 tips om spierpijn op wintersport te voorkomen.

gebruikt 21-2-14 ski.jpg

#1. Eet voldoende eiwitten en koolhydraten
Natuurlijk, je had als lunch al een Schnitzel verorberd, maar dat betekent niet dat je er
‘s avonds vanaf komt met een tosti ham/kaas. Na een dag hard werken heeft je lichaam voedingsstoffen nodig om te kunnen herstellen en dus spierpijn te voorkomen. Een combinatie van eiwitten en koolhydraten eten na je pistedag is het beste. Eiwitten helpen om de beschadigde spiercellen te herstellen en de koolhydraten zorgen ervoor dat je glycogeenvoorraad weer wordt aangevuld, zodat je de volgende dag weer fris bovenaan de berg staat.

#2. Drink genoeg water
Veel mensen vergeten tijdens het skiën of snowboarden om water te drinken. Tip: neem een waterzakje mee. Deze kan je vast wel ergens kwijt in je zak. Zo niet, dan clip je ‘m gewoon aan je broek. En drink voor je ontbijt alvast twee glazen, dan heb je dat alvast binnen. Deze waterzak koop je bijvoorbeeld gewoon bij de HEMA voor ongeveer twee euro.

#3. Neem een warme douche of bad
Natuurlijk is het verleidelijk om gelijk na je avondmaaltijd in bed te duiken voor een diepe slaap. Je hebt hard gewerkt en die drankjes gaan je ook niet in de koude kleren zitten. Toch is het verstandig om nog even een warm bad te nemen. Geen bad in je huisje of hotelkamer? Een warme douche volstaat ook prima. Zo stimuleer je namelijk de bloedsomloop en maak je je spieren los. Een warm bad ontspant goed, en dat is precies wat de meeste mensen te weinig doen. Zo herstelt je lichaam optimaal. Zit er een sauna in je huisje? Score! Dat gaat je helemaal helpen bij het voorkomen van een spierpijn-kater.

#4. Blijf in beweging
Je hebt na je sportdag alleen nog maar languit op de bank gelegen, maar om spierpijn te voorkomen kan je beter ‘s avonds nog een stukje gaan wandelen: dit stimuleert namelijk de bloedsomloop. En dankzij een stevige nachtwandeling leer je het dorp waar je logeert ook nog eens goed kennen. Win-win!

#5. Zorg voor een goede nachtrust
Nieuwe omgeving, nieuwe geluiden, een gehorige houten blokhut en je partner heeft een half Alpenbos omgezaagd met zijn/haar gesnurk. Het zijn niet de omstandigheden waardoor je je heerlijk de nacht door ronkt. Doe voor de zekerheid dus een setje oordoppen in en zet de verwarming laag. De ideale slaaptemperatuur is 18 graden Celsius. Een te warme kamer kan voor zweetaanvallen zorgen, een te koude kamer voor een bibberend lichaam. Allebei niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. 

Bron: https://www.snowplaza.nl/

De 15 kleinste goede voornemens voor het nieuwe jaar

Stoppen met roken, een paar kilo’s eraf, gezonder eten… grote kans dat jouw drastische voornemens binnen no time weer de prullenbak in kunnen. Onze tip: houd het klein. Pas deze kleine gezonde voornemens toe en ga fluitend het nieuwe jaar in.

1. Drink meer water
Het werkt als transportmiddel, regelt de lichaamstemperatuur en zorgt voor bescherming. We hoeven je niet te vertellen dat water drinken gezond is, maar over het algemeen drinken we er op een dag te weinig van. Maak van veel water drinken je nieuwe gewoonte.

Tip: als je altijd water in de buurt heb, drink je makkelijk meer. Zet thuis een glas op je nachtkastje, stop een fles in je tas en vul je glas op je werk meteen als die leeg is.

shutterstock_244865542.jpg

2. Maak micro-bewegingen
Halsoverkop een abonnement op de sportschool nemen lijkt misschien een goed idee, maar of het ook motiverend werkt is de vraag. Afvallen kun je ook thuis, op het werk en zelfs onderweg. Hoe? Dankzij microbewegingen. Dat zijn hele subtiele oefeningen waarbij je bepaalde spieren een paar seconden tot enkele minuten aanspant.

Tip: span regelmatig je buik- en bilspieren aan, doe squats tijdens het koken en tandenpoetsen en beweeg je voeten als je aan het werk bent.

3. Begin met een dankbaarheidslijstje
Maak een lijstje met vijf (of meer) dingen waar je dankbaar voor bent. Het laat je stilstaan bij wat je hebt, wat je een goed gevoel heeft gegeven of wat je als prettig ervaren hebt. Een slim voornemen voor meer blijdschap en geluk!

Tip: voel je je somber? Pak je lijstje erbij en zet je negatieve gedachte om in een positieve.

4. Plan meer me-time in
Plan dagelijks een moment voor jezelf. Even niet aan anderen denken en iets doen waar je intens van geniet, geeft extra energie.

Tip: lees dat boek wat je nog steeds niet uit hebt, neem een voetenbadje of dans op je favoriete muziek.

5. Bezoek de sauna vaker
Je komt er helemaal tot rust, verliest afvalstoffen en het verbetert zelfs je afweersysteem. Vaker de sauna bezoeken is een goed idee.

Tip: maak je agenda helemaal leeg voor deze dag. Dus plan geen afspraak voor in de avond, als je terug bent van de wellness.

6. Ga eindelijk langs bij die goede vriend of vriendin
Jullie zouden al weken afspreken, maar toch komt het er niet van. Tijd om dit keer door te zetten. Vrienden hebben een positieve impact op onze gezondheid en welzijn. Goede vriendschappen verhogen ons zelfvertrouwen en zouden zelfs een buffer vormen tegen stress.

Tip: er zijn handige sites, zoals datumprikker.nl, die het makkelijker maken om een afspraak te plannen.

7. Nooit meer snoozen
Snoozen verslecht je slaapkwaliteit. Dus blijf niet ‘nog vijf minuutjes’ liggen en zet ook niet meerdere wekkers voordat je echt uit je bed moet. Hoe sneller je je bed verlaat, hoe fitter je je voelt en hoe groter de kans dat je fluitend naar je werk gaat.

Tip: leg je wekker aan de andere kant van de kamer, kies een fijn wekkergeluid en laat in de lente en zomer je gordijnen open om wakker te worden van het ochtendlicht.

8. Kijk minder op je telefoon
In de trein, in de pauze, op het toilet of op een feestje. Waar je ook bent, de smartphone is er ook. Je telefoon leidt af, zorgt voor een slechte concentratie en houdt je uit je slaap. Het leven is veel leuker als je niet 24/7 op je telefoon kijkt. Besef dat je niet altijd bereikbaar hoeft te zijn en probeer zo min mogelijk op je telefoon te kijken.

Tip: zet je telefoon voor je gaat slapen uit, gebruik een ouderwetse wekker en doe als je onderweg bent iets anders, bijvoorbeeld lezen of muziek luisteren.

9. Een powernap doen
Even je batterij opladen met een powernap is slim en gezond. Een powernap heeft veel voordelen: het is verfrissend, maakt je creatiever en houdt je meer wakker dan een kop koffie.

Tip: let er op dat je dutje niet langer dan twintig minuten duurt, anders kom je in een diepe slaap en word je juist vermoeider wakker.

10. Starten met mediteren
Ontspanning is goed voor ons lichaam en ook onze hersenen hebben soms een break nodig. Mensen die van mediteren een dagelijks onderdeel van hun leven maken, zijn meer gefocust en hebben meer rust in hun hoofd.

Tip: mediteren moet je trainen. Begin met tien minuten aandachtstraining. Dwaal niet terug naar het verleden, fantaseer niet over de toekomst en ga niet op de automatische piloot verder. Maar, concentreer al je aandacht op je lichaam.

11. Zeg vaker nee
Zeg jij overal ‘ja’ op? Ja zeggen levert je veel op, maar soms kost het je ook veel. Wees niet bang om vaker ‘nee’ te zeggen.

Tip: oefen met nee zeggen. Bedenk dat je nee niet persoonlijk bedoeld is en wacht voortaan even voor je ja of nee zegt. Zo kun je rustiger een keuze maken.

12. Maak zelf je lunch voor werk
Het is goedkoper, gezonder en maakt je bewust van wat je eet. Kies minder vaak voor kant-en-klaar en duik vaker de keuken in. En als je een keer minder tijd hebt, tover dan een zelfgemaakte soep of salade op tafel. Hetzelfde geldt voor op het werk: laat je niet verleiden door de snacks in de kantine of lekkers op het treinstation. Maak je eigen lunch.

Tip: neem tomaat, komkommer of paprika mee als tussendoortje naar je werk. Zo krijg je meteen al een deel van de aanbevolen hoeveelheid groente binnen.

13. Smeer zonnebrand (elke dag!)
Je huid insmeren met zonnebrand is ook belangrijk als de zon niet schijnt. Zelfs op een bewolkte dag is er veel UV-straling in de lucht. Smeer je gezicht dus elke dag in, ook in de winter.

Tip: er bestaan dagcrèmes met een UV-filter. Zo bescherm en hydrateer je je huid tegelijkertijd.

14. Besteed meer tijd in de natuur
Trek vaker je wandelschoenen aan en ga het bos in. Uit onderzoek blijkt dat in de natuur zijn niet alleen goed is voor je humeur, het vermindert ook stress.

Tip: plan elke week een moment om een half uur te wandelen in de natuur. Telefoons zijn verboden.

15. Zit rechtop en bel staand
Niemand wordt opgewekt van hangende schouders en een gebogen rug. Uit onderzoek blijkt dat een goede lichaamshouding voor een extra boost zorgt. Veel van onze tijd brengen we zittend door. Dus: rug recht en voeten op de grond.

Tip: blijf wat vaker staan als je veel moet bellen voor je werk. Je rekt hierbij je spieren en je ademhaling wordt dieper zodat zuurstofrijk bloed in je hersenen stroomt.

Bron: GezondNu.nl, december 2017

Migraine

Nieuw onderzoek rondom de oorzaak en daarmee mogelijke behandelingen

Eigenlijk iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die wel eens migraine heeft. In Nederland hebben dagelijks zo’n 70.000 mensen een migraineaanval! Het staat daarmee ook op de 6e plaats in de wereldwijde lijst met meest voorkomende oorzaken die het dagelijks leven beperken.

hoofdpijn shutterstock_148531916.jpg

Mensen kunnen migraine op verschillende manieren ervaren. De pijn kan voorkomen bij de slaap, achter de ogen, boven op het hoofd en soms als pijn in de nek.

Oorzaken
Er zijn verschillende ideeën over de oorzaak van de migraine. Het lijkt erop dat de hersenen tijdelijk de controle over de input even kwijt zijn. De laatste ideeën zijn dat er een relatie is met de N. Trigeminus oftewel de 5e hersenzenuw, specifieker de Trigeminocervicale nucleus die zich in het bovenste deel van de nek bevindt. In het bovenste deel van de nek hebben de sensorische vezels (te maken met alles wat we kunnen voelen) van deze nucleus, interactie met de sensorische vezels vanuit het bovenste deel van de nek. In het kort: deze interactie kan ertoe leiden dat pijnsensatie vanuit de nek hoofdpijn veroorzaakt en andersom, dat hoofdpijn leidt tot nekpijn. Deze interactie is langer beschreven voor cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn door pijn in de nek) en wordt dus nu verder onderzocht in de relatie met migraine.

Behandeling
Door deze mogelijke relatie met de nek lijken er ook weer meer behandelmogelijkheden te ontstaan. Dit omdat we de sensorische vezels van de nek kunnen beïnvloeden van buitenaf. Binnenkort gaat er een groot wetenschappelijk onderzoek van start, waarbij gekeken wordt of door middel van behandelingen in de nek ook migraine klachten kunnen verminderen. De eerste resultaten zijn goed!

Hier zijn we natuurlijk erg blij mee. Er zijn al goede resultaten gezien met behandeling van mensen met migraine in de praktijk. Maar dat dit nu via een groot wetenschappelijk onderzoek een vervolg gaat krijgen is heel mooi. Als NCA chiropractoren streven we immers altijd naar behandelingen met de best mogelijke evidentie.

Bron: Chiropractisch 2, 2017, Tamar Bakker, Amstelveen
 

Hoe kun je slapen en wandelen tegelijk?

Midden in de nacht door het huis lopen, een gesprek aangaan en er je ’s ochtends niks van kunnen herinneren. Dat overkomt mensen die slaapwandelen. Klaarwakker aan de buitenkant, in een diepe slaap aan de binnenkant. Hoe werkt dat in het brein? En is het erfelijk? gezondNU zocht het uit.

12-2-16 gebruikt.jpg

In films wordt een slaapwandelaar altijd uitgebeeld als een soort rondzwervende geest, met de armen vooruit, wankelend door de gangen. Maar in werkelijkheid zie je niet altijd aan slaapwandelaars dat ze slapen. Met sommigen is zelfs een heel gesprek te voeren! Maar hoe kun je nu aan de buitenkant klaarwakker lijken en van binnen diep in slaap zijn?

Slaap jij?

Bij het slaapwandelen is iemand half bij bewustzijn: hij of zij is zich wel bewust van het eigen lichaam, maar niet van de omgeving. De medische term voor slaapwandelen is somnambulisme. Het komt vooral voor bij kinderen, met name tussen de 3 en 7 jaar, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Tussen de één en vijftien procent slaapwandelt. Vermoeidheid en stress kunnen het triggeren.

Eerst werd gedacht dat mensen die slaapwandelen onbewuste verlangens hebben en dat ze die dus tijdens hun slaap uit gaan voeren. Of dat ze dromen. Dit blijkt helemaal anders te zitten.

Je brein slaapt, maar je lichaam niet

Slaapwandelaars gaan in het eerste deel van de nacht slaapwandelen. Dan zit je lichaam namelijk in het diepste stadium van de slaap: de NREM (non-rapid eye movement) slaap. Tijdens NREM-slaap ben je onrustig en draai je je steeds om. Je lichaam is dus nog actief, terwijl de activiteit in je brein juist afneemt. Dat betekent ook dat je niet droomt, dat gebeurt namelijk later in de nacht tijdens de REM-slaap.

Als je diep slaapt, reageert je brein minder op prikkels van buitenaf. Daarom zijn slaapwandelaars moeilijk wakker te maken. Ook herinneren de meeste mensen niet wat ze tijdens het slaapwandelen gedaan hebben. Zo kan de één de hele koelkast leeg eten en de ander het huis een grote schoonmaak geven. Met sommige slaapwandelaars is zelfs prima een gesprek aan te knopen, alleen krijg je wel onlogische antwoorden.

Zo vader, zo zoon

Kan je aanleg hebben voor slaapwandelen? Ja! Slaapwandelen komt vaker voor in families. Wetenschappers van de Universiteit in Montreal (Canada) onderzochten kinderen met slaapwandelende ouders en normaal slapende ouders. Zij zagen dat kinderen met twee slaapwandelende ouders zeven keer meer kans hadden om ook te gaan slaapwandelen. Heb je één slaapwandelende ouder dan is de kans drie keer zo groot dat jij ook slaapwandelt dan wanneer je ouders niet slaapwandelen.

Mag je een slaapwandelaar wakker maken?

Je hoort wel eens dat je een slaapwandelaar niet wakker mag maken. Dát blijkt een mythe. Omdat slaapwandelen gevaarlijk kan zijn, is het namelijk goed om dat wel te doen. Een slaapwandelaar is zich niet bewust van de omgeving en kan vallen, de deur uitgaan en zelfs gaan autorijden. Je moet iemand natuurlijk niet laten schrikken door hem of haar in één klap wakker te willen maken. Het beste is dus om iemand terug naar bed te begeleiden, want de meeste mensen slaapwandelen maar één keer per nacht.

Bron: Gezondnu.nl, 14 oktober 2016

Stappenplan: makkelijk minder zout eten

Een snufje hier, een snufje daar. Zonder dat we het doorhebben eten we meer zout dan we denken. Tachtig procent van het zout dat we binnenkrijgen, komt zelfs uit het eten en drinken dat we kopen. Zonde, want te veel zout is niet gezond. Tijd om te minderen dus. Wij helpen je zoutbewust kopen en koken.

shutterstock_88217671.jpg

Zout hoort op een frietje, een hardgekookt ei en strooien we soms zelfs over een maaltijd voordat we het geproefd hebben. En dan hebben we het nog niet eens over het zout in pakjes en zakjes. Merendeel van de Nederlanders, 85 procent, eet te veel zout. Vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram zout per dag en mannen ruim 10 gram. Terwijl de maximale aanbevolen hoeveelheid 6 gram is. Minder zout eten, is altijd een goed idee. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk en nierschade. Daarom vroegen wij de Nierstichting tips om zoutbewuster te koken en te kopen.

Stap 1: proef voordat je strooit

Het is een belediging voor bijna iedere kok als je zout over een maaltijd strooit voordat je het geproefd hebt. Wie zegt dat het een snufje zout nodig heeft? Proef daarom eerst en beslis dan pas of je naar het zoutvaatje grijpt.

Stap 2: schrap de pakjes en zakjes

Een diepvriespizza, een zakje kruidenmix voor de nasi en een kant-en-klare soep zijn stuk voor stuk zoutbommen. Met één pizza zit je zelfs meteen aan de maximale aanbevolen hoeveelheid zout per dag. En strooi je een kant-en-klare kruidenmix over de nasi? Dan voeg je bijna drie gram zout aan je maaltijd toe. Niet gek dus dat tachtig procent van het zout dat we binnenkrijgen uit het eten en drinken komt dat we kopen. Probeer daarom zoveel mogelijk de pakjes, zakjes en potjes te laten staan. Want als je zelf kookt, ben je ook zelf de baas over de zoutpot. Kies voor vers en onbewerkt en duik iets langer de keuken in. Om een gezondere pizza te maken bijvoorbeeld.

Stap 3: herken zout op het etiket

Het etiket van een product scannen, is de beste manier om te kijken hoeveel zout ergens in zit. Sinds december 2016 zijn fabrikanten verplicht om de hoeveelheid zout op de verpakking te vermelden. Laat je niet misleiden als er natrium in plaats van zout op het etiket staat. 1 gram natrium is 2,5 gram zout. In de supermarkt zijn genoeg zoutvervangers te koop, maar volgens de Nierstichting kun je deze beter laten staan. Ze bestaan alsnog voor de helft uit natrium en deze vervangers helpen je niet wennen aan de smaak van minder zout.

Stap 4: vervang het door kruiden

Het zout- en pepervaatje lijken het getrouwde stel op de eettafel. Voortaan blijven ze toch in het keukenkastje staan en maken ze plaats voor verse en gedroogde kruiden. Een gezond alternatief voor zout en ze geven je maaltijd ook nog eens meer smaak. Experimenteer met kruiden die je nog nooit hebt gegeten of maak eens je eigen Italiaanse kruidenmix met basilicum, oregano, peterselie en knoflookpoeder.

Stap 5: geef het de tijd

Kan het voor jou niet zout genoeg? Geef dan vooral niet te snel op als je maaltijden met minder zout flauw vindt smaken. Het duurt ongeveer zes weken voordat je smaakpapillen gewend zijn. Na een tijdje vind je maaltijden met veel zout waarschijnlijk zelfs vies smaken.

Bron: Gezondnu.nl, 9 maart 2017

De oorzaak van lage rugpijn

In de westerse wereld hebben veel mensen lage rugklachten, dit is in Nederland niet anders. Uit onderzoek blijkt dat bij mensen van 25 jaar en ouder 44% in het afgelopen jaar wel eens last heeft gehad van rugklachten. Bij 21% duurden de klachten zelfs langer dan 3 maanden! (Picavet, 2003). Lage rugklachten zorgen in Nederland voor aanzienlijke hoge kosten. Zowel directe kosten (€ 400 miljoen) als indirecte- maatschappelijke - kosten (€ 4 miljard, Slobbe, 2006).  

Ischias versus hernia

De klachten van ischias en hernia lijken erg op elkaar. In beide gevallen is er sprake van lage rugpijn met uitstraling naar het been. Als we  een kijkje gaan nemen in het lichaam zelf, dan blijkt dat er verschillende structuren zijn aangedaan en de klachten eigenlijk heel verschillend zijn.

De klachten van ischias en hernia lijken erg op elkaar. In beide gevallen is er sprake van lage rugpijn met uitstraling naar het been. Als we  een kijkje gaan nemen in het lichaam zelf, dan blijkt dat er verschillende structuren zijn aangedaan en de klachten eigenlijk heel verschillend zijn.

Ischias
Ischias is een uitstralende zenuwpijn in bil of been. Het is slechts een verzamelnaam (geen diagnose). Het zegt alleen iets over wat er wordt gevoeld: pijn uitstralend vanuit de lage rug via de bilstreek tot in de achterkant van het been, soms helemaal tot in de voet. De pijn bij ischias volgt het verloop van de grote beenzenuw, de nervus ischiadicus. Deze begint in het ruggenmerg en loopt langs de bil en de achterkant van het been naar de voet. Als er ergens in deze baan druk of irritatie op de zenuw komt te staan heeft dat uitstralende pijn naar het been tot gevolg. De naam Ischias zegt echter niets over de oorzaak. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk voor ischias:
- hernia
- gewrichten in de onderrug
- zenuw ontsteking
- bekkenscheefstand
- spieren
- artrose

Hernia
Een hernia is een 'uitpuiling' van een tussenwervelschijf. Het wordt ook wel omschreven als HNP (Hernia Nucleus Pulposus). Het binnenste –zachte- materiaal van de tussenwervelschijfis door de hardere buitenrand van de tussenwervelschijf gegaan en drukt in meer of mindere mate tegen een zenuw. Als de druk op de zenuw groot wordt kunnen uitvalsverschijnselen ontstaan: een doof gevoel en krachtverlies.

Hoe herken je een hernia?
- felle pijn/tintelend gevoel in het been
- hoesten, niezen en persen kan de pijn doen toenemen omdat de druk in het wervelkanaal wordt verhoogd
- krachtverlies of doof gevoel in been
- bukken en zitten verergert de pijn,
- lopen en liggen vermindert de pijn

Als deze symptomen samengaan met het kwijtraken van de controle over darm- en blaas, neem dan snel contact op met uw huisarts. Er kan sprake zijn van een grote hernia (Cauda equina syndroom).

Een hernia ontstaat meestal niet vanzelf, het is een geleidelijk proces. De tussenwervelschijf breekt niet zomaar door. Er is in dat geval sprake van een soort materiaalmoeheid. Door langdurige eenzijdige belasting gaat het weefsel stuk. Als er bijvoorbeeld een blokkade in het bekken zit, staan de onderste rugwervels onder voortdurende enkelzijdige rotatiestress. Of iemand heeft zwaar werk waarbij constant getild of gebukt wordt of waarbij men langdurig zit. Hierdoor kan er beschadiging optreden in de tussenwervelschijven. Vergelijk het door breken van een lepel; in één keer lukt dat niet, maar als je vaker op en neer buigt, breekt hij uiteindelijk.De chiropractor en ischias/hernia
De chiropractor is opgeleid om de oorzaak van een beenklacht te herkennen. Mocht de oorzaak heel ergens anders liggen (bloedvaten of iets dergelijks) dan wordt de patiënt doorverwezen. Bij ischias/ hernia kan de chiropractor wel verder helpen. Het is duidelijk dat de behandeling van ischias en hernia sterk zal verschillen. Bij hernia is er immers sprake van weefselschade. Sommige hernia’s kunnen zonder operatie herstellen, al kan dit enkele maanden duren. Vaak kan de chiropractor helpen het herstelproces te versnellen.
De chiropractor kent verschillende technieken voor de behandeling van een hernia of bij ischias. Het doel is de ruimte voor de zenuw en de beweeglijkheid van het gebied te vergroten om zo de irritatie op de zenuw te verminderen. Dit kan onder andere met bepaalde rek- of tractietechnieken, manipulatietechnieken en technieken gericht op het verminderen van spierspanning. De behandeling zelf is meestal niet pijnlijk en wordt aangepast aan uw mogelijkheden.

Tips om tussenwervelschijven gezond te houden:
- Slaap!! ‘s nachts herstellen de tussenwervelschijven
- Beweeg!! Hierdoor kunnen de tussenwervelschijven weer voldoende vloeistof opnemen (tussenwervelschijven zijn een soort sponsjes; bij langdurig zitten/inactiviteit vermindert het vocht in de schijven)

Bron: NCA Chiropractisch 2017

shutterstock_138328649.jpg

De chiropractor en ischias/hernia
De chiropractor is opgeleid om de oorzaak van een beenklacht te herkennen. Mocht de oorzaak heel ergens anders liggen (bloedvaten of iets dergelijks) dan wordt de patiënt doorverwezen. Bij ischias/ hernia kan de chiropractor wel verder helpen. Het is duidelijk dat de behandeling van ischias en hernia sterk zal verschillen. Bij hernia is er immers sprake van weefselschade. Sommige hernia’s kunnen zonder operatie herstellen, al kan dit enkele maanden duren. Vaak kan de chiropractor helpen het herstelproces te versnellen.
De chiropractor kent verschillende technieken voor de behandeling van een hernia of bij ischias. Het doel is de ruimte voor de zenuw en de beweeglijkheid van het gebied te vergroten om zo de irritatie op de zenuw te verminderen. Dit kan onder andere met bepaalde rek- of tractietechnieken, manipulatietechnieken en technieken gericht op het verminderen van spierspanning. De behandeling zelf is meestal niet pijnlijk en wordt aangepast aan uw mogelijkheden.

Tips om tussenwervelschijven gezond te houden:
- Slaap!! ‘s nachts herstellen de tussenwervelschijven
- Beweeg!! Hierdoor kunnen de tussenwervelschijven weer voldoende vloeistof opnemen (tussenwervelschijven zijn een soort sponsjes; bij langdurig zitten/inactiviteit vermindert het vocht in de schijven)

Bron: NCA Chiropractisch 2017