Opleiding chiropractie

Chiropractie is een vijfjarige universitaire studie. De eerste twee jaar komt sterk overeen met de studie geneeskunde. Een aantal van de vakken die gedoceerd worden zijn: anatomie, neurologie, fysiologie, biochemie en biomechanica. Daarna is er meer aandacht voor de specifiek chiropractische vakken zoals röntgendiagnostiek en chiropractische behandeltechnieken.
Een chiropractor wordt opgeleid om zelfstandig een diagnose te kunnen stellen.

De chiropractische opleiding resulteert in de graad Master of Science (MSc.), maar ook de graad Doctor of Chiropractic (D.C.).  Men kan ook postacademisch een graad in radiologie, neurologie, pediatrie en sportgeneeskunde halen. 

Chiropractie studeren kan momenteel alleen in het buitenland, aangezien er in Nederland geen opleiding tot chiropractor is. In Europa is het mogelijk om chiropractie te studeren in Denemarken, Frankrijk en Groot- Brittannië. Ook is het mogelijk om in de USA, Australië of Zuid-Afrika de opleiding te volgen. Voorafgaand aan de studie moet men het VWO diploma met het profiel natuur en gezondheid behalen. Na het afstuderen moet de chiropractor, volgens Europese richtlijnen, in het land waar hij of zij gaat werken nog een jaar stage (co-schappen) lopen.