ADHD, hyperactiviteit en concentratieproblemen

ADHD staat voor: "Attention Deficit Hyperactivity Disorder". Kinderen (en ook volwassenen) met deze aandoening hebben concentratieproblemen, zijn hyperactief en erg impulsief. Wat kan chiropractie doen?

Door wervelblokkades kunnen impulsen naar de hersenen verstoord worden waardoor de hersenen geremd worden in het functioneren. Deze wervelblokkades kunnen al zijn ontstaan bij de geboorte of naderhand door bijvoorbeeld een valpartij. Een bewegingsstoornis tussen wervels vermindert proprioseptische impulsen naar de hersenen. Proprioseptische impulsen zijn zenuwprikkelingen die de hersenen informatie geven over de beweeglijkheid van de wervelkolom en andere gewrichten. Hyperactiviteit is een onbewuste reactie om door het bewegen van het lichaam de proprioseptische impulsen te verbeteren. Vaak is men zich er niet van bewust dat er blokkades in de wervelkolom aanwezig zijn. Dit komt omdat veel zenuwen geen pijnboodschappen zenden en niet uit gevoelsvezels bestaan. Het hyperactieve kind is dus neurologisch benadeeld door één of meer fysieke redenen. Een chiropractor diagnosticeert, behandelt en werkt preventief aan bewegingsstoornissen van de wervelkolom en de effecten hiervan op het zenuwstelsel. Het doel van de chiropractische behandeling is dus normalisering van de zenuwdoorstroming.

Zwangerschap

Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen tijdens de zwangerschap klachten in de lage rug en het bekken krijgen door verandering in de hormoonspiegel, toename van het lichaamsgewicht en verandering van de lichaamshouding. Wanneer deze klachten licht zijn en pas in de laatste twee à drie maanden ontstaan, is een behandeling niet noodzakelijk. Als de klachten vroeg in de zwangerschap hevig zijn of behoorlijk belemmeren in dagelijkse werkzaamheden, dan kan er een probleem zijn in het functioneren van de wervelkolom of het bekken.  Chiropractie is een veilige behandelmethode tijdens de zwangerschap en men kan gedurende de gehele zwangerschap behandeld worden. Tijdens een behandeling wordt de functie van de wervelkolom en het bekken onderzocht en indien nodig gecorrigeerd.


Bekkeninstabiliteit


Instabiliteit van het bekken tijdens of na een zwangerschap wordt ook wel symfysiolyse genoemd. Dit geeft pijn rond de bekkengewrichten en het schaambeen (symfyse), veroorzaakt door de hormoonwisselingen die de gewrichtsbanden verweken en daardoor verzwakken. Een te grote mobiliteit in de gewrichten heeft als gevolg dat het bekken het lichaamsgewicht niet meer kan dragen. Stabiliserende chiropractische correcties kunnen vaak de klachten van bekkeninstabiliteit verminderen en functieherstel bevorderen. Ook kan er een bekkenband worden meegegeven als extra ondersteuning.

Veel van onze patiënten komen uit Den Haag, Wassenaar, Delft, Rijswijk, Zoetermeer, Voorburg, Voorschoten, Randstad en Zuid-Holland. 

Oorontsteking

Wanneer het drainage systeem van lymfeklieren niet goed functioneert neemt het vochtgehalte in het middenoor toe. Hierdoor wordt het middenoor een voedingsbodem voor bacteriën en virussen. Een storing in het drainagesysteem kan worden veroorzaakt door een wervelblokkade in de nek. Chiropractische behandelingen leggen zich bij een oorontsteking toe op het corrigeren van deze blokkades om de normale drainage van de vloeistof te herstellen. De overmatige vloeistof in het middenoor zal dan wegtrekken en de voedingsbodem voor bacteriën en virussen zal verdwijnen zodat de infectie kan genezen.