Skip links

Chiropractie versus…

Chiropractor, fysio, manueel therapeut of osteopaat.

Wat zijn nu eigenlijk de verschillen?

De chiropractor wordt vaak in één adem genoemd met specialisten als de fysiotherapeut, de manueel therapeut of de osteopaat. Allemaal vakgebieden die zich bezighouden met het bewegingsapparaat. Toch zijn er duidelijke verschillen in filosofie, opleidingsniveau en behandelwijze.

 

Chiropractie

De chiropractie is al decennialang een gevestigd en gerespecteerd vakgebied. In veel landen is het een erkend en door de overheid gereguleerd beroep. In Nederland is dat nog altijd niet het geval en valt het onder de ‘alternatieve of complementaire’ geneeskunde. In de praktijk wordt de chiropractor echter gezien als aanvullend op de reguliere zorg en zijn er regelmatig samenwerkingen tussen de chiropractor en de huisarts of medisch specialist.

 

Een chiropractor houdt zich bezig met het corrigeren van blokkades in de wervelkolom. Die blokkades kunnen ontstaan door ongelukken en valpartijen, een verkeerde houding of overbelasting en zelfs door emotionele spanningen zoals stress. Hierdoor kan het zenuwstelsel niet meer optimaal functioneren en kunnen vervelende klachten ontstaan. Met behulp van verschillende behandelmethoden wordt de natuurlijke beweeglijkheid van de wervelkolom hersteld, waardoor de zenuwimpulsen weer onbelemmerd hun doel kunnen bereiken. Hierbij wordt altijd naar het lichaam als geheel gekeken, niet slechts naar het pijngebied.

 

Afhankelijk van de patiënt en de klachten gebruikt de chiropractor manuele technieken (met de handen), speciale behandeltafels of hulpmiddelen zoals een adjuster. Chiropractie is geschikt voor iedere leeftijdscategorie, van pasgeboren tot bejaard, inclusief zwangeren. Veel voorkomende indicaties zijn hoofd-, nek- en rugklachten, bekkeninstabiliteit en ouderdomsklachten.

 

Fysiotherapie

Waar de chiropractor zich voornamelijk richt op het functioneren van het zenuwstelsel en de wervelkolom, houdt een fysiotherapeut zich met name bezig met de spieren. In de praktijk betekent dit dat een fysiotherapeut aan de slag zal gaan met mobiliteitsoefeningen en krachtoefeningen, eventueel in combinatie met massages om het bindweefsel los te maken. De chiropractor corrigeert wervels en gewrichten, zodat ze weer goed kunnen functioneren en geen pijnklachten meer veroorzaken. Beide specialismen kunnen dus heel goed naast elkaar bestaan en worden in een revalidatietraject ook regelmatig gecombineerd.

 

Wel werken beide vakgebieden vanuit een verschillende insteek. Waar de fysiotherapeut zich met name richt op het herstellen en versterken van specifieke weefsels en goede strategieën voor pijnbeheersing heeft, werkt de chiropractor vanuit een holistische benadering.

 

Tot slot is een belangrijk verschil dat een fysiotherapeut een hbo-opleiding heeft genoten en een chiropractor universitair is geschoold. De chiropractor is dus, in tegenstelling tot een fysiotherapeut, ook opgeleid om röntgenfoto’s en scans te beoordelen. 

 

Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisme van de studie fysiotherapie. Een manueel therapeut werkt dus, net als een fysiotherapeut, vanuit de spieren. Toch zijn er veel overeenkomsten tussen manuele therapie en chiropractie. Aangezien ‘manueel’ betekent dat wordt behandeld met de handen, zijn veel chiropractische technieken dus ook manuele technieken.

 

Ook hier ligt het belangrijkste verschil tussen beide disciplines in het opleidingsniveau. Een manueel therapeut volgt de hbo-opleiding tot fysiotherapeut en daarna een deeltijd specialisatie in manuele therapie, terwijl een chiropractor minimaal 5 jaar aan de universiteit studeert.

 

Osteopathie  

Ook osteopathie is een volledig manuele geneeswijze. De osteopaat heeft net als de chiropractor een holistische werkwijze en behandelt naast het bewegingsapparaat ook bindweefsel, organen, spieren en het craniosacrale systeem (schedel en hersenvochtcirculatie). Uitgangspunt hierbij is dat alles in het lichaam met elkaar verbonden is door spieren, pezen en bindweefsel.  Een beperking in bewegingsvrijheid op de ene plek kan zo een klacht op een compleet andere plek veroorzaken. De osteopaat gebruikt de leefwijze van de patiënt in combinatie met een onderzoek met de handen om de oorzaak van het probleem te achterhalen. 

 

De chiropractor heeft een iets andere visie en stelt een diagnose met behulp van specialistische kennis over diagnostiek en een lichamelijk onderzoek. Bovendien is de chiropractor specifiek gespecialiseerd in het behandelen van pijnklachten aan het bewegingsapparaat.

 

Een osteopaat is van oorsprong opgeleid tot fysiotherapeut of arts en heeft aansluitend een deeltijd post-hbo opleiding gevolgd.