Problemen bij Baby's en Kinderen

Bij baby's en kinderen kunnen zich ook al problemen aan de wervelkolom voordoen. Problemen ontstaan bij de geboorte of in de vroege jeugd door vallen, stoten, verkeerde houdingen, sportongelukjes en het dragen van een zware schooltas. Een chiropractor diagnosticeert, behandelt en werkt preventief aan bewegingstoornissen van de wervelkolom en de schedel en aan de effecten hiervan op het zenuwstelsel. Doordat de behandelmethoden zijn aangepast aan de leeftijd, is het mogelijk baby's en kinderen te helpen.

Kai+baby+Algera+2.jpg

Huilbaby's

Baby's geven met huilen aan dat ze iets willen. Ze kunnen immers nog niet praten en huilen is hun manier van communiceren. Sommige baby's huilen echter zoveel dat hun ouders er helemaal gek van worden. Wat ze ook proberen, hun spruit is en blijft ontroostbaar.


De oorzaak hiervan kan liggen in het feit dat tijdens de bevalling afwijkingen aan de wervelkolom zijn ontstaan. Door een zware of juist heel snelle bevalling kunnen diepe spieren in de nek geïrriteerd raken, waardoor wervelblokkades optreden. Het goed functioneren van de bovenste nekgewrichten is van groot belang voor de houding en motorische ontwikkeling van pasgeboren baby's. In de eerste maanden zijn deze gewrichtjes ook belangrijk voor een goede zuig - en slikreflex. Is uw baby een "huilbaby", dan kan dat het gevolg zijn van pijnlijke en geblokkeerde bovenste nekgewrichtjes. Dit wordt ook wel het KISS-syndroom genoemd. KISS staat voor: "Kopgewrichten, Invloed op Storingen in de Symmetrie". Met andere woorden: Er kunnen stoornissen in de symmetrische ontwikkeling van de baby ontstaan ten gevolge van wervelblokkades.

 

De vroege kenmerken van een wervelblokkade bij baby's zijn heel divers:
De meeste (maar niet alle!) baby's huilen veel, slapen slecht en schrikken snel. Vaak spugen ze overmatig, hebben ze veelvuldig de hik en grijpen ze naar hun oren of achterhoofd. Vaak worden deze symptomen aan koliek of darmkrampjes toegeschreven. Sommige baby's hebben daarbij ook een voorkeurshouding en overstrekken zich. Vaak huilen ze bij het aan- en uitkleden en willen ze niet graag opgepakt of vastgehouden worden. Vaak wordt ouders verteld dat het huilen vanzelf over gaat. Meestal is dat ook zo en is het huilen na een maand of vier een stuk minder. Waarschijnlijk komt dat omdat de baby zelf het hoofd meer gaat gebruiken, waardoor nekspieren gestimuleerd worden. Toch kan het zijn dat de klachten weg zijn, maar de blokkades niet. Het kind kan hierdoor later last krijgen van nek- en hoofdpijnklachten en zich hierdoor slecht concentreren op school. Ook kunnen motorische stoornissen optreden. Bovendien kunnen de psychische gevolgen van het vele huilen resulteren in een verstoorde ouder/kind relatie. Nadat de diagnose is gesteld zijn er verschillende behandeltechnieken mogelijk. Deze zachte technieken zijn per leeftijdscategorie aangepast. Meestal zijn vier tot vijf behandelingen voldoende om de baby van zijn klachten af te helpen. Geen baby is te jong om behandeld te worden.

 

KISS- syndroom

KISS staat voor: "Kopgewrichten, Invloed op Storingen in de Symmetrie". Met andere woorden: Er kunnen stoornissen in de symmetrische ontwikkeling van een kind ontstaan ten gevolge van blokkades van de bovenste nekgewrichtjes van de baby.
Oorzaken hiervan kunnen zijn:

  • - een verkeerde ligging in de baarmoeder

  • - een zware bevalling (vooral bevallingen met vacuümtractie en/of geboortetang) of juist

  • - een heel snelle bevalling.

  • - een valpartij.

Checklist Baby's

Mogelijke kenmerken van KISS-syndroom bij baby's

- tijdens de eerste 4 weken zelf het hoofd al ophouden

- veel huilen en slecht slapen

- voorkeurshouding

- slikklachten en overmatig spugen

- ontwikkeling van schedel asymmetrie

- een sterke neiging tot overstrekken

- protesthuilen bij aan- en uitkleden

- veelvuldig de hik hebben

- veel naar oren of achterhoofd grijpen

Mocht een baby 2 of meer van bovengenoemde symptomen hebben dan is chiropractisch onderzoek naar het KISS- syndroom aan te raden. Een chiropractor diagnosticeert, behandelt en werkt preventief aan bewegingsstoornissen van de wervelkolom en andere gewrichten en de effecten hiervan op het zenuwstelsel. Nadat het KISS- syndroom is vastgesteld zijn er verschillende behandeltechnieken mogelijk. Deze zachte technieken zijn per leeftijdscategorie aangepast. Meestal zijn vier tot vijf behandelingen voldoende om de baby van zijn klachten af te helpen.

Soms verdwijnen deze klachten spontaan na enkele maanden. Het kan echter zijn dat de blokkade niet is verdwenen. Kenmerken van KISS bij oudere kinderen zijn:
- nek- en hoofdpijnklachten
- concentratiestoornissen en hyperactiviteit
- motorische stoornissen
- chronische oorontstekingen.

Hebt u het vermoeden dat uw kind aan het KISS-syndroom lijdt? Laat uw kind controleren! De behandelmethoden zijn zeer licht en aangepast per leeftijdscategorie.

Scoliose

Scoliose is een scheefgroei van de wervelkolom die een zijdelingse verkromming geeft. Het is een afwijking die zich meestal op jeugdige leeftijd openbaart.
Wilt weten of uw kind een scoliose heeft? Laat uw kind met bloot bovenlijf met de rug naar u toe staan en dan langzaam naar voren buigen. Kijk daarbij nauwkeurig naar het verloop van zijn ruggengraat en stand van de schouderbladen. Ontstaat er een bocht (gibbus) dan is de kans groot dat uw kind inderdaad een scoliose heeft. U kunt de rug van uw kind ook altijd door een chiropractor laten controleren. De oorzaak kan liggen in afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel. In 80% van de gevallen is de oorzaak van een scoliose echter onbekend, wat in de medische wereld een idiopathische scoliose genoemd word. Dit is één van de redenen waarom screening van de ruggengraat bij schoolkinderen belangrijk is. Scoliose geeft - zeker bij kinderen - op zich geen pijn, maar kan wel een vermindering van bijvoorbeeld de longwerking tot gevolg hebben. Hoe eerder scoliose ontdekt en behandeld wordt, des te groter de kans op een succesvolle behandeling. Chiropractoren zijn in staat de meeste vormen van scoliose te behandelen, vooropgesteld dat de scoliose niet te vergevorderd is, de patiënt niet te oud is en de mate van de kromming niet te extreem is. Op latere leeftijd is de scoliose blijvend maar door behandeling wordt wel de spierspanning verminderd, het functioneren verbeterd en verdwijnen veel aanverwante klachten. 


Bedplassen

Het ene kind is eerder zindelijk dat het andere. Driekwart van de kinderen blijft voor het vierde jaar de hele nacht droog. Pas vanaf een leeftijd van zes jaar wordt bedplassen als een probleem gezien. De problemen ontstaan als bedplassen een gewoonte wordt. Het kind schaamt zich en durft niet mee naar logeerpartijen en schoolkamp. Een wervelblokkade kan het autonome zenuwstelsel belemmeren optimaal te functioneren. Een mogelijke manier om kinderen van het bedplassen af te helpen is om door middel van chiropractische behandeling wervelblokkades te corrigeren waardoor het zenuwstelsel effectiever kan werken.

 

ADHD, hyperactiviteit en concentratieproblemen

ADHD staat voor: "Attention Deficit Hyperactivity Disorder". Kinderen (en ook volwassenen) met deze aandoening hebben concentratieproblemen, zijn hyperactief en erg impulsief. Wat kan chiropractie doen?


Door wervelblokkades kunnen impulsen naar de hersenen verstoord worden waardoor de hersenen geremd worden in het functioneren. Deze wervelblokkades kunnen al zijn ontstaan bij de geboorte of naderhand door bijvoorbeeld een valpartij. Een bewegingsstoornis tussen wervels vermindert proprioseptische impulsen naar de hersenen. Proprioseptische impulsen zijn zenuwprikkelingen die de hersenen informatie geven over de beweeglijkheid van de wervelkolom en andere gewrichten. Hyperactiviteit is een onbewuste reactie om door het bewegen van het lichaam de proprioseptische impulsen te verbeteren. Vaak is men zich er niet van bewust dat er blokkades in de wervelkolom aanwezig zijn. Dit komt omdat veel zenuwen geen pijnboodschappen zenden en niet uit gevoelsvezels bestaan. Het hyperactieve kind is dus neurologisch benadeeld door één of meer fysieke redenen. Een chiropractor diagnosticeert, behandelt en werkt preventief aan bewegingsstoornissen van de wervelkolom en de effecten hiervan op het zenuwstelsel. Het doel van de chiropractische behandeling is dus normalisering van de zenuwdoorstroming.

Testimonials

Hieronder volgen een aantal ervaringen/verhalen van ouders die hun baby's in onze praktijk hebben laten behandelen.

Lisa

De geboorte van onze dochter Lisa was een uitdaging. Vanwege een aangezichtsligging (wang naar voren) is ze met de vacuümpomp op de wereld geholpen.
Onze verwachting van een relaxed baby'tje, die na het drinken met haar hoofdje op je schouder ligt, kwam niet uit. Ze hield haar hoofdje liever naar achteren in deze positie.
We hebben een chiropractor naar haar laten kijken, om te zien of dit verholpen kon worden. Deze constateerde dat er inderdaad een spanning was, wat eenvoudig verholpen kon worden. Met zachte druk is dit rechtgezet. De baby heeft er niets van gemerkt en wij hadden eindelijk onze relaxte baby. Achteraf gezien was het niet gek, dat bij onze dochter een spanning op haar nekwervel zat. Als we de eerste foto's van haar bekijken, zien we een gespannen uitgerekte baby, met haar hoofd naar achteren. Dat kan ook niet anders, als je 30 uur met je hoofd, wang naar voren, in het geboortekanaal vastzit. De ervaring met de behandelaar was goed, wij zijn beiden blij dat we direct bij de chiropractor zijn langsgegaan.

 

Mila Zoë

Mila Zoë is begin oktober één jaar geworden en is een vrolijk en beweeglijk kind. Dat is niet aldoor zo geweest. In het begin van haar jonge leventje is ze erg gespannen en spant zich ook letterlijk bij het minste of geringste. Ook één van haar armpjes draait zij op een speciale manier. Ze is zeker geen "huilbaby". Ze is erg lief, maar kan naast haar eigen wereldje geen extra invloeden hebben. Ze slaapt bijvoorbeeld nooit in de wagen, ze moet alles zien. Ook houdt ze zich altijd gestrekt, ze komt nooit in de typische babyhouding. Zelfs in het badje is ze gespannen. Ongerust hierover, meld ik dit bij het consultatiebureau. Hierop volgt een serie behandelingen bij de kinderfysiotherapeut. Zij omschrijft haar als een klein sponsje; ze neemt alles in zich op en kan het nog niet verwerken. De behandelingen hebben haar in de goede richting geduwd, maar toch merk ik als moeder nog spanningen in het kleine lijfje. Nu ik toch op de weg van de behandelingen was geraakt, heb ik het er niet bij laten zitten.


Zelf ben ik geregeld onder behandeling bij de chiropractor. Bij één van de bezoeken heb ik mijn ervaringen met Mila Zoë aangekaart, zij is dan 8 maanden. Hij raadt mij aan om de in kinderen gespecialiseerde collega in de praktijk te consulteren. Dat heb ik gedaan en binnen enkele dagen was Mila Zoë bij haar op audiëntie. Wat blijkt: door de razendsnelle geboorte is er in het nekje van Mila Zoë een kleine verschuiving ontstaan. Hierdoor treden spanningen en blokkades op waar de baby geen raad mee weet. In 5 behandelingen is dat letterlijk en figuurlijk recht gezet. Vanaf dat moment kan ze haar hoofdje helemaal draaien en heen en weer wiegen. En binnen enkele weken is ze van een baby die alleen actief op haar rug kon spelen, gaan draaien, gaan kruipen, gaan zitten, gaan staan in de box maar ook weer gaan zitten en langs de rand gaan lopen. Bovendien is ze zeer ontspannen en vrolijk. Bij het draaien van een cd-tje danst haar hele lijfje op de maat van de muziek.


Ondertussen loopt ze aan twee vingers van mamma Martine of pappa Roger, maar ook langs de muur en langs de tafel en stoelen. Kortom een ontspannen en zeer beweeglijke tante.
Ze gaat nu ook overal mee naar toe. Zelfs in een restaurant zit ze heerlijk in de kinderstoel rond te kijken en te lachen naar iedereen die respons geeft.

 

Sander

Sander heeft geen gemakkelijke bevalling gehad. Tijdens het begin van de persweeën ging zijn hartje dusdanig achteruit dat hij direct geboren moest worden. Ze hebben hem tijdens een perswee aan zijn hoofdje naar buiten geholpen.


De eerste nacht na zijn geboorte heeft Sander geslapen, daarna was het over. Sander huilde erg veel en was ontroostbaar. Hij leek honger te hebben, maar zodra ik hem ook maar aan de borst wilde leggen, raakte hij helemaal overstuur. Sander overstrekte zich, liep rood aan van het huilen en er kwam dan geen geluid meer uit zijn mondje. Soms dacht ik dat hij er in zou blijven. De kraamhulp dacht dat ik te weinig voeding had, maar dit kon ik niet geloven. Sander wilde niet eens happen, dus hoe kan dan je voeding op gang komen?! Na 3 dagen is het middels een lactatiedeskundige dan toch gelukt om Sander aan de borst te krijgen. De enige manier om Sander te voeden was in de rugby houding waarbij hij helemaal lekker zacht in de kussens lag. Zo heb ik hem het eerste halfjaar gevoed. Hierna kon ik hem ook liggend voeden. Sander had ook veel de hik. Sowieso na elke maaltijd, maar ook vaak tussendoor. Ook melk teruggeven deed hij veelvuldig.


Slapen was een regelrecht drama. Hij wilde niet liggen, ging zich overstrekken en raakte telkens overstuur. Het enige wat lukte was als ik hem bovenop mijn borst legde. In die houding viel hij tevreden in slaap. En als hij sliep lag hij vaak met zijn hoofdje helemaal achterover. 


Sander had veel moeite met indrukken. Zodra er bezoek was, leek het net of hij hyperactief werd. Hij ging dan al zijn grenzen over en slapen was daarna onmogelijk. Hij wilde dan enkel gewiegd worden wat vaak uren duurde en het leek alsof hij dan alles eruit moest huilen. Daarna viel hij weer bovenop mamma in slaap. Hierdoor zijn we alle bezoekjes en uitjes tot een minimum gaan beperken. Het advies van het consultatiebureau was:"Laat maar huilen, dat is goed voor zijn ontwikkeling". Ik kon dit niet over mijn hart verkrijgen. Iets in mij wist dat hij mij nodig had. Na een maand of 4 werd het huilen minder, de hik verdween en het leek beter te gaan met Sander. Het inslapen en doorslapen bleef echter een uitermate groot probleem. Overdag sliep hij 2 x een half uurtje. 's-Nachts sliep hij hooguit 3 uur achtereen en dan was hij weer wakker.


Dan was het weer wiegen en uren aan zijn bedje zitten. Daarnaast was Sander erg veel verkouden en had hij regelmatig last van zijn oortjes. Ook dit hielp hem natuurlijk niet bij het slapen. 
Een jaar verder kon ik zelf niet meer en ik wist dat er iets moest veranderen. Ik ben op internet gaan surfen en zo ben ik uitgekomen bij het KISS syndroom. Dit had zoveel overeenkomsten met Sander dat ik diezelfde week nog bij de chiropractor zat.
Na 1 behandeling veranderde Sander al zoveel! Hij werd een stuk rustiger, gezelliger, liever. Hij bleef gewoon lekker zichzelf en ging niet meer al zijn grenzen over. Vanaf dat moment kon hij eindelijk op zichzelf zijn. Gewoon even alleen in de box spelen en in zijn eigen bedje slapen.


Nu is hij helemaal niet meer hyperactief. Hij kan veel meer aan en eindelijk krijgen wij nu dan een beetje een sociaal leven. Sander is sinds we bij de chiropractor onder behandeling zijn ook enorm hard gegaan in ontwikkeling. Je zag hem met de dag veranderen!


Heel jammer vind ik het dat zowel de kraamhulp, de verloskundige als het consultatiebureau mij nooit hebben verteld over het Kiss syndroom. Zij waren op de hoogte van de bevalling en de symptomen die Sander had. Als iemand dat ons had verteld had Sander hier niet een jaar last van hoeven te hebben! Erg blij ben ik dat we niet naar het advies hebben geluisterd om hem te laten huilen, wat we van zo velen hebben gekregen. Sander is er gelukkig nooit alleen in geweest.
Nu zijn we bijna klaar met de behandeling en Sander is nu echt een gelukkig en vrolijk kereltje, die eindelijk lekker in zijn velletje zit en die nu na een jaar eindelijk slaapt! Heerlijk!!

 

Thor

Onze zoon Thor is na een heftige bevalling uiteindelijk met behulp van de vacuümpomp geboren en ontwikkelde in de eerste maanden een sterke voorkeurshouding waardoor er asymmetrie aan zijn hoofdje ontstond en hij verkrampte in zijn bewegingen.
De tips/oefeningen van het consultatiebureau hadden onvoldoende effect en frustreerde zowel ons als ons zoontje. Als bezorgde ouders ga je op zoek naar andere oplossingen.


We hadden gehoord dat chiropractie kon helpen, wij zijn op zoek gegaan naar een chiropractie praktijk gespecialiseerd in baby's en uitgekomen bij praktijk Stegeman.
Een paar lichte behandelingen waarop onze zoon goed reageerde zorgde dat de stijfheid in zijn nek/schouders afnam. Hij beweegt zich nu makkelijker en soepeler en zijn voorkeurshouding is na 4 behandelingen verdwenen.

 

Tjibbe

Een fantastische zwangerschap, een supersnelle bevalling en prachtige baby; allemaal ingrediënten om van te genieten. Alleen bleek na korte tijd dat de kleine man aankleden geen feest vond, niet graag op zijn ruggetje lag, alleen op bepaalde wijze wilde worden vastgehouden, last van zijn buikje had na het eten en veel de hik had. Toen hij zes weken oud was raadde een lactatiedeskundige ons aan hem eens te laten onderzoeken door een chiropractor. Dat idee had even de tijd nodig om bij ons te landen als nieuwbakken ouders. Zes weken later namen we toch contact op met praktijk Stegeman. Nog die zelfde week konden we langs komen. Na een klein onderzoek bleek daadwerkelijk dat de kleine man last van zijn nek had en daarom in bepaalde situaties duidelijk protesteerde. Na één behandeling was er al resultaat. Hij ging rustig liggen in zijn bedje en draaide zijn hoofdje ontspannen van links naar rechts. Na drie behandelingen is hij niet meer terug te herkennen. Met een lach op zijn toet naar bed en een en al plezier gedurende de dag. Het enige wat wij jammer vinden is dat we niet eerder met hem naar de chiropractie praktijk zijn gegaan.

 

Veel van onze patiënten komen uit Den Haag, Wassenaar, Delft, Rijswijk, Zoetermeer, Voorburg, Voorschoten, Randstad en Zuid-Holland.