Anatomie

Hieronder volgt in het kort een uitleg over de anatomie van de wervelkolom en het zenuwstelsel. 

Wervelkolom

De wervelkolom is opgebouwd uit 7 halswervels, 12 borstwervels en 5 lendenwervels. Tussen elk van deze wervels zit een tussenwervelschijf. Deze tussenwervelschijf fungeert als schokdemper. Aan de achterzijde worden de wervels verbonden met elkaar door middel van 2 gewrichten (de facetgewrichten).

De wervelkolom heeft meerdere functies:

stabiliteit: het skelet geeft vorm en stabiliteit aan het lichaam.

beweging: de wervelkolom is opgebouwd uit segmenten om bewegingen zoals buigen en draaien mogelijk te maken.

bescherming: de wervelkolom beschermt het ruggenmerg.

Het bekken vormt de basis waar de wervelkolom op rust en draagt het lichaamsgewicht. Het bekken bestaat uit een centraal gedeelte (het heiligbeen of sacrum) en de 2 heupbeenderen. Deze zijn met elkaar verbonden door de sacro-iliacale gewrichten (de SI gewrichten).

      
Zenuwstelsel

Het zenuwstelsel kan worden onderverdeeld op grond van ligging (centraal en perifeer) en op grond van functie (animaal en autonoom).  Het centrale zenuwstelsel bevindt zich in de schedel (de hersenen) en de wervelkolom (het ruggenmerg). Tussen iedere wervel vertakken zich de zenuwen (het perifere zenuwstelsel) naar organen, spieren en weefsels. Op deze manier worden de hersenen met de rest van het lichaam verbonden. Via motorische zenuwen worden impulsen van de hersenen naar de spieren gezonden. De informatie van de zintuigen naar de hersenen gaan via sensorische zenuwen.


Het autonome zenuwstelsel is het onbewuste deel van het zenuwstelsel. Het autonome (of vegetatieve) zenuwstelsel regelt onze inwendige processen: ademhaling, hartslag, spijsvertering, bloeddruk en andere orgaanfuncties. Het autonome zenuwstelsel wordt onderverdeeld in een sympatisch deel en in een parasympatisch deel. Hierbij zorgt het sympatisch zenuwstelsel voor de actieve toestand en het parasympatisch zenuwstelsel voor de rusttoestand.


Het animale zenuwstelsel regelt vooral de bewuste reacties en de reflexen. Hier zijn zintuigen en skeletspieren bij betrokken. Door het animale zenuwstelsel worden houding en beweging van het lichaam geregeld.