Bekkenklachten

Het bekken is de basis waar de wervelkolom op rust . Het bestaat uit 3 botten; het heiligbeen en de twee bekkenbotten of heupbeenderen. Deze 3 bekkenbotten zijn aan de achterkant met elkaar verbonden door de sacro-iliacale gewrichten (SI gewrichten). Deze gewrichten zijn een veelvoorkomende bron van pijnklachten. Het SI-gewricht kan te beweeglijk worden (hypermobiliteit). Dit kan voorkomen na een zwangerschap en kan een bekkeninstabiliteit tot gevolg hebben. Het SI-gewricht kan ook geblokkeerd zijn, dit kan de onderliggende oorzaak van een bekkenscheefstand zijn. Als gevolg hiervan kunnen zijwaartse krachten op de rest van de wervelkolom ontstaan. Dit kan weer leiden tot problemen in de onderrug, maar ook resulteren in klachten in de bovenrug en nek.

Pijn vanuit de SI-gewrichten kan lokale bilpijn geven, maar ook pijn ter hoogte van de broekriem, liespijn, pijn ter hoogte van het schaambeen of beenpijn.

De klachten zijn aanwezig bij lang zitten of staan, bukken of tillen. Bewegen en m.n. wandelen/lopen geeft vermindering van de klachten.
Bekkenklachten en SI-klachten zijn goed te behandelen door de chiropractor.

 

Veel van onze patiënten komen uit Den Haag, Wassenaar, Delft, Rijswijk, Zoetermeer, Voorburg, Voorschoten, Randstad en Zuid-Holland.