Sporten maakt gelukkig, maar waarom?

Je hebt eigenlijk geen zin om te sporten, maar na een half uur hardlopen, een uur yoga of fitness kom je thuis als een nieuw mens. Bruisend van de energie, met een opgeruimd hoofd en een stuk vrolijker dan voordat je de deur uitging. Dat moet je vaker doen! Maar hoe komt het eigenlijk dat sporten gelukkig maakt?

shutterstock_242603479.jpg

Als er één goede reden is om vaker je sportschoenen aan te trekken, dan is het wel dat het je gelukkiger maakt. Dit is waarom:

1. Sporten zorgt voor feel good stofjes
Tijdens het sporten komt er endorfine, serotonine en dopamine vrij. Allemaal neurotransmitters; stoffen die ervoor zorgen dat zenuwcellen met elkaar communiceren. Endorfine zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel en vermindert pijn. Daarom wordt het ook wel een natuurlijke feel good drug genoemd. Serotonine, ook wel het gelukshormoon, geeft je een gelukkig gevoel en reguleert onder andere je eetlust, gemoedstoestand en slaap. Dopamine zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent om door te gaan, geeft een gevoel van beloning en maakt je blij. Al na twintig tot dertig minuten sporten komt deze cocktail aan feel good stofjes vrij.

2. Sporten helpt tegen stress
Stress wordt deels vaak veroorzaakt door piekeren. Door intensief te bewegen, doorbreek je je piekergedrag en de denkstroom. Je focust je even op iets anders dan je gedachten, zoals de route die je aflegt, de oefeningen die je doet of je ademhaling. Je verstand gaat dan op nul, waardoor je met een leeg hoofd weer thuis komt. De kans is groot dat je tijdens het sporten juist op goede ideeën komt. Een opgeruimd hoofd maakt je namelijk ook creatiever. Er komt ruimte vrij voor andere ideeën en oplossingen. Ook belangrijk: sporten kan de aanmaak van cortisol verminderen. Dit hormoon wordt door het lichaam aangemaakt als je stress hebt.

3. Sporten vergroot je zelfvertrouwen
Sporten geeft je zelfvertrouwen een boost! Je daagt jezelf uit, verlegt grenzen en kunt trots zijn op jezelf na afloop. Daarnaast zorgt sporten er ook voor dat je strakker in je vel zit, waardoor je waarschijnlijk meer tevreden in de spiegel kijkt.

4. Sporten helpt je beter slapen
Door te sporten wordt het gelukshormoon serotonine dus aangemaakt. Je lichaam maakt hier het slaaphormoon melatonine van, waardoor je beter slaapt. En goed slapen zorgt er weer voor dat je positief en vol energie klaar bent voor een nieuwe dag.

5. Door te sporten ontmoet je nieuwe mensen
Sociaal contact maakt gelukkig. Kies een teamsport die bij je past, meld je aan voor een hardloopgroepje of trommel vrienden op om samen te fitnessen. Gezelliger en je motiveert ook meteen elkaar. Zelfs bij sporten die je niet in teamverband doet, zoals yoga en spinning, kun je nieuwe mensen ontmoeten. Toon bijvoorbeeld initiatief om na het sporten samen wat te drinken.

Bron: GezondNu.nl, januari 2018

Waarom word ik ziek van een boom?

Terwijl de één geniet van knoppen die veranderen in bloemen, niest de ander er op los. Sommige mensen hebben hooikoorts en daardoor last van pollen, hoe kan dat? En wat hebben een voedselallergie en hooikoorts gemeen? Hieronder een aantal tips tegen jeukende ogen en een kriebelende neus.

shutterstock_159092201.jpg

Iemand met hooikoorts krijgt jeukende ogen van een bepaald soort pollen en iemand met een pinda-allergie krijgt klachten bij het eten van pinda’s. Wat hebben deze – en veel andere – allergieën met elkaar gemeen? Histamine!

Last van een lichaamseigen stof
Als je last hebt van hooikoorts reageert je lichaam op het stuifmeel van verschillende planten, bomen of bloemen. Zodra het stuifmeel de neus binnendringt, denkt het afweersysteem van iemand met hooikoorts dat er een gevaarlijke indringer is. Door het immuunsysteem komt er histamine terecht in het bloed. Klachten die je krijgt door histamine zijn bijvoorbeeld een loopneus, jeukende en dikke ogen of overmatige slijmproductie. Waarom de één hooikoorts krijgt en de ander niet, is nog niet bekend. Het is wel bekend dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt.

Kruisreacties
Als je hooikoorts hebt, kun je ook klachten krijgen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Dit wordt een kruisreactie genoemd. De antistoffen die je lichaam aanmaakt tegen de pollen richten zich dan ook tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen. Vermoedelijk komt dat doordat de eiwitten waarop je lichaam reageert veel op elkaar lijken. Veel voorkomende kruisreacties met graspollen zijn reacties op aardappelen, tarwe, tomaat, pinda en boekweit. Je hooikoorts klachten breiden zich dan uit met bijvoorbeeld maag- of darmklachten, zwelling van lippen of galbulten.

Tips
Door het weerbericht in de gaten te houden, weet je wat je kan verwachten. Bij zonnig, droog weer, staan meer planten en bomen in bloei en is er meer stuifmeel in de lucht. We geven een aantal tips om jeukende ogen of een snotterende neus te voorkomen:

- Draag een zonnebril die goed sluit om je ogen. Zo bescherm je ze tegen stuifmeel.
- Heb je jeukende ogen? Wrijf dan zo min mogelijk in je ogen – hoe lastig ook. Daardoor kan      nog meer stuifmeel via je handen in je ogen komen. Leg een nat washandje op je ogen of gebruik oogdruppels om irritatie te verhelpen.
- Snotter je snel dan kan vaseline een handje helpen. Smeer het rond je neus, zodat het stijfmeel blijft plakken. Je luchtwegen worden dan minder geprikkeld.
- Hooikoortsklachten kunnen niet alleen erger worden door bepaalde voedingsmiddelen maar ook door tabaksrook, huisstof en prikkelende stoffen als chloor, ammoniak en parfum.

Bron: Gezondnu.nl, mei 2016

5 tips om spierpijn te voorkomen op wintersport

De eerste dag van je wintersport is vaak de allerleukste. Na een lange tijd mag je eindelijk weer buitenspelen in de bergen. Terwijl je de eerste uurtjes nog voorzichtig probeert of je het skiën of snowboarden niet verleerd bent, vlam je een paar uur later als vanouds de piste af. Je neemt zelfs nog de laatste lift naar boven, zodat er geen enkel uur van deze dag verloren gaat. Je topt het af met een drankje, eet nog vlug een broodje en duikt om 21:00 uur uitgeput je bed in. En dan word je de volgende dag wakker met een helse spierpijn! Hierbij 5 tips om spierpijn op wintersport te voorkomen.

gebruikt 21-2-14 ski.jpg

#1. Eet voldoende eiwitten en koolhydraten
Natuurlijk, je had als lunch al een Schnitzel verorberd, maar dat betekent niet dat je er
‘s avonds vanaf komt met een tosti ham/kaas. Na een dag hard werken heeft je lichaam voedingsstoffen nodig om te kunnen herstellen en dus spierpijn te voorkomen. Een combinatie van eiwitten en koolhydraten eten na je pistedag is het beste. Eiwitten helpen om de beschadigde spiercellen te herstellen en de koolhydraten zorgen ervoor dat je glycogeenvoorraad weer wordt aangevuld, zodat je de volgende dag weer fris bovenaan de berg staat.

#2. Drink genoeg water
Veel mensen vergeten tijdens het skiën of snowboarden om water te drinken. Tip: neem een waterzakje mee. Deze kan je vast wel ergens kwijt in je zak. Zo niet, dan clip je ‘m gewoon aan je broek. En drink voor je ontbijt alvast twee glazen, dan heb je dat alvast binnen. Deze waterzak koop je bijvoorbeeld gewoon bij de HEMA voor ongeveer twee euro.

#3. Neem een warme douche of bad
Natuurlijk is het verleidelijk om gelijk na je avondmaaltijd in bed te duiken voor een diepe slaap. Je hebt hard gewerkt en die drankjes gaan je ook niet in de koude kleren zitten. Toch is het verstandig om nog even een warm bad te nemen. Geen bad in je huisje of hotelkamer? Een warme douche volstaat ook prima. Zo stimuleer je namelijk de bloedsomloop en maak je je spieren los. Een warm bad ontspant goed, en dat is precies wat de meeste mensen te weinig doen. Zo herstelt je lichaam optimaal. Zit er een sauna in je huisje? Score! Dat gaat je helemaal helpen bij het voorkomen van een spierpijn-kater.

#4. Blijf in beweging
Je hebt na je sportdag alleen nog maar languit op de bank gelegen, maar om spierpijn te voorkomen kan je beter ‘s avonds nog een stukje gaan wandelen: dit stimuleert namelijk de bloedsomloop. En dankzij een stevige nachtwandeling leer je het dorp waar je logeert ook nog eens goed kennen. Win-win!

#5. Zorg voor een goede nachtrust
Nieuwe omgeving, nieuwe geluiden, een gehorige houten blokhut en je partner heeft een half Alpenbos omgezaagd met zijn/haar gesnurk. Het zijn niet de omstandigheden waardoor je je heerlijk de nacht door ronkt. Doe voor de zekerheid dus een setje oordoppen in en zet de verwarming laag. De ideale slaaptemperatuur is 18 graden Celsius. Een te warme kamer kan voor zweetaanvallen zorgen, een te koude kamer voor een bibberend lichaam. Allebei niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. 

Bron: https://www.snowplaza.nl/

De 15 kleinste goede voornemens voor het nieuwe jaar

Stoppen met roken, een paar kilo’s eraf, gezonder eten… grote kans dat jouw drastische voornemens binnen no time weer de prullenbak in kunnen. Onze tip: houd het klein. Pas deze kleine gezonde voornemens toe en ga fluitend het nieuwe jaar in.

1. Drink meer water
Het werkt als transportmiddel, regelt de lichaamstemperatuur en zorgt voor bescherming. We hoeven je niet te vertellen dat water drinken gezond is, maar over het algemeen drinken we er op een dag te weinig van. Maak van veel water drinken je nieuwe gewoonte.

Tip: als je altijd water in de buurt heb, drink je makkelijk meer. Zet thuis een glas op je nachtkastje, stop een fles in je tas en vul je glas op je werk meteen als die leeg is.

shutterstock_244865542.jpg

2. Maak micro-bewegingen
Halsoverkop een abonnement op de sportschool nemen lijkt misschien een goed idee, maar of het ook motiverend werkt is de vraag. Afvallen kun je ook thuis, op het werk en zelfs onderweg. Hoe? Dankzij microbewegingen. Dat zijn hele subtiele oefeningen waarbij je bepaalde spieren een paar seconden tot enkele minuten aanspant.

Tip: span regelmatig je buik- en bilspieren aan, doe squats tijdens het koken en tandenpoetsen en beweeg je voeten als je aan het werk bent.

3. Begin met een dankbaarheidslijstje
Maak een lijstje met vijf (of meer) dingen waar je dankbaar voor bent. Het laat je stilstaan bij wat je hebt, wat je een goed gevoel heeft gegeven of wat je als prettig ervaren hebt. Een slim voornemen voor meer blijdschap en geluk!

Tip: voel je je somber? Pak je lijstje erbij en zet je negatieve gedachte om in een positieve.

4. Plan meer me-time in
Plan dagelijks een moment voor jezelf. Even niet aan anderen denken en iets doen waar je intens van geniet, geeft extra energie.

Tip: lees dat boek wat je nog steeds niet uit hebt, neem een voetenbadje of dans op je favoriete muziek.

5. Bezoek de sauna vaker
Je komt er helemaal tot rust, verliest afvalstoffen en het verbetert zelfs je afweersysteem. Vaker de sauna bezoeken is een goed idee.

Tip: maak je agenda helemaal leeg voor deze dag. Dus plan geen afspraak voor in de avond, als je terug bent van de wellness.

6. Ga eindelijk langs bij die goede vriend of vriendin
Jullie zouden al weken afspreken, maar toch komt het er niet van. Tijd om dit keer door te zetten. Vrienden hebben een positieve impact op onze gezondheid en welzijn. Goede vriendschappen verhogen ons zelfvertrouwen en zouden zelfs een buffer vormen tegen stress.

Tip: er zijn handige sites, zoals datumprikker.nl, die het makkelijker maken om een afspraak te plannen.

7. Nooit meer snoozen
Snoozen verslecht je slaapkwaliteit. Dus blijf niet ‘nog vijf minuutjes’ liggen en zet ook niet meerdere wekkers voordat je echt uit je bed moet. Hoe sneller je je bed verlaat, hoe fitter je je voelt en hoe groter de kans dat je fluitend naar je werk gaat.

Tip: leg je wekker aan de andere kant van de kamer, kies een fijn wekkergeluid en laat in de lente en zomer je gordijnen open om wakker te worden van het ochtendlicht.

8. Kijk minder op je telefoon
In de trein, in de pauze, op het toilet of op een feestje. Waar je ook bent, de smartphone is er ook. Je telefoon leidt af, zorgt voor een slechte concentratie en houdt je uit je slaap. Het leven is veel leuker als je niet 24/7 op je telefoon kijkt. Besef dat je niet altijd bereikbaar hoeft te zijn en probeer zo min mogelijk op je telefoon te kijken.

Tip: zet je telefoon voor je gaat slapen uit, gebruik een ouderwetse wekker en doe als je onderweg bent iets anders, bijvoorbeeld lezen of muziek luisteren.

9. Een powernap doen
Even je batterij opladen met een powernap is slim en gezond. Een powernap heeft veel voordelen: het is verfrissend, maakt je creatiever en houdt je meer wakker dan een kop koffie.

Tip: let er op dat je dutje niet langer dan twintig minuten duurt, anders kom je in een diepe slaap en word je juist vermoeider wakker.

10. Starten met mediteren
Ontspanning is goed voor ons lichaam en ook onze hersenen hebben soms een break nodig. Mensen die van mediteren een dagelijks onderdeel van hun leven maken, zijn meer gefocust en hebben meer rust in hun hoofd.

Tip: mediteren moet je trainen. Begin met tien minuten aandachtstraining. Dwaal niet terug naar het verleden, fantaseer niet over de toekomst en ga niet op de automatische piloot verder. Maar, concentreer al je aandacht op je lichaam.

11. Zeg vaker nee
Zeg jij overal ‘ja’ op? Ja zeggen levert je veel op, maar soms kost het je ook veel. Wees niet bang om vaker ‘nee’ te zeggen.

Tip: oefen met nee zeggen. Bedenk dat je nee niet persoonlijk bedoeld is en wacht voortaan even voor je ja of nee zegt. Zo kun je rustiger een keuze maken.

12. Maak zelf je lunch voor werk
Het is goedkoper, gezonder en maakt je bewust van wat je eet. Kies minder vaak voor kant-en-klaar en duik vaker de keuken in. En als je een keer minder tijd hebt, tover dan een zelfgemaakte soep of salade op tafel. Hetzelfde geldt voor op het werk: laat je niet verleiden door de snacks in de kantine of lekkers op het treinstation. Maak je eigen lunch.

Tip: neem tomaat, komkommer of paprika mee als tussendoortje naar je werk. Zo krijg je meteen al een deel van de aanbevolen hoeveelheid groente binnen.

13. Smeer zonnebrand (elke dag!)
Je huid insmeren met zonnebrand is ook belangrijk als de zon niet schijnt. Zelfs op een bewolkte dag is er veel UV-straling in de lucht. Smeer je gezicht dus elke dag in, ook in de winter.

Tip: er bestaan dagcrèmes met een UV-filter. Zo bescherm en hydrateer je je huid tegelijkertijd.

14. Besteed meer tijd in de natuur
Trek vaker je wandelschoenen aan en ga het bos in. Uit onderzoek blijkt dat in de natuur zijn niet alleen goed is voor je humeur, het vermindert ook stress.

Tip: plan elke week een moment om een half uur te wandelen in de natuur. Telefoons zijn verboden.

15. Zit rechtop en bel staand
Niemand wordt opgewekt van hangende schouders en een gebogen rug. Uit onderzoek blijkt dat een goede lichaamshouding voor een extra boost zorgt. Veel van onze tijd brengen we zittend door. Dus: rug recht en voeten op de grond.

Tip: blijf wat vaker staan als je veel moet bellen voor je werk. Je rekt hierbij je spieren en je ademhaling wordt dieper zodat zuurstofrijk bloed in je hersenen stroomt.

Bron: GezondNu.nl, december 2017

Migraine

Nieuw onderzoek rondom de oorzaak en daarmee mogelijke behandelingen

Eigenlijk iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die wel eens migraine heeft. In Nederland hebben dagelijks zo’n 70.000 mensen een migraineaanval! Het staat daarmee ook op de 6e plaats in de wereldwijde lijst met meest voorkomende oorzaken die het dagelijks leven beperken.

hoofdpijn shutterstock_148531916.jpg

Mensen kunnen migraine op verschillende manieren ervaren. De pijn kan voorkomen bij de slaap, achter de ogen, boven op het hoofd en soms als pijn in de nek.

Oorzaken
Er zijn verschillende ideeën over de oorzaak van de migraine. Het lijkt erop dat de hersenen tijdelijk de controle over de input even kwijt zijn. De laatste ideeën zijn dat er een relatie is met de N. Trigeminus oftewel de 5e hersenzenuw, specifieker de Trigeminocervicale nucleus die zich in het bovenste deel van de nek bevindt. In het bovenste deel van de nek hebben de sensorische vezels (te maken met alles wat we kunnen voelen) van deze nucleus, interactie met de sensorische vezels vanuit het bovenste deel van de nek. In het kort: deze interactie kan ertoe leiden dat pijnsensatie vanuit de nek hoofdpijn veroorzaakt en andersom, dat hoofdpijn leidt tot nekpijn. Deze interactie is langer beschreven voor cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn door pijn in de nek) en wordt dus nu verder onderzocht in de relatie met migraine.

Behandeling
Door deze mogelijke relatie met de nek lijken er ook weer meer behandelmogelijkheden te ontstaan. Dit omdat we de sensorische vezels van de nek kunnen beïnvloeden van buitenaf. Binnenkort gaat er een groot wetenschappelijk onderzoek van start, waarbij gekeken wordt of door middel van behandelingen in de nek ook migraine klachten kunnen verminderen. De eerste resultaten zijn goed!

Hier zijn we natuurlijk erg blij mee. Er zijn al goede resultaten gezien met behandeling van mensen met migraine in de praktijk. Maar dat dit nu via een groot wetenschappelijk onderzoek een vervolg gaat krijgen is heel mooi. Als NCA chiropractoren streven we immers altijd naar behandelingen met de best mogelijke evidentie.

Bron: Chiropractisch 2, 2017, Tamar Bakker, Amstelveen
 

Hoe kun je slapen en wandelen tegelijk?

Midden in de nacht door het huis lopen, een gesprek aangaan en er je ’s ochtends niks van kunnen herinneren. Dat overkomt mensen die slaapwandelen. Klaarwakker aan de buitenkant, in een diepe slaap aan de binnenkant. Hoe werkt dat in het brein? En is het erfelijk? gezondNU zocht het uit.

12-2-16 gebruikt.jpg

In films wordt een slaapwandelaar altijd uitgebeeld als een soort rondzwervende geest, met de armen vooruit, wankelend door de gangen. Maar in werkelijkheid zie je niet altijd aan slaapwandelaars dat ze slapen. Met sommigen is zelfs een heel gesprek te voeren! Maar hoe kun je nu aan de buitenkant klaarwakker lijken en van binnen diep in slaap zijn?

Slaap jij?

Bij het slaapwandelen is iemand half bij bewustzijn: hij of zij is zich wel bewust van het eigen lichaam, maar niet van de omgeving. De medische term voor slaapwandelen is somnambulisme. Het komt vooral voor bij kinderen, met name tussen de 3 en 7 jaar, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Tussen de één en vijftien procent slaapwandelt. Vermoeidheid en stress kunnen het triggeren.

Eerst werd gedacht dat mensen die slaapwandelen onbewuste verlangens hebben en dat ze die dus tijdens hun slaap uit gaan voeren. Of dat ze dromen. Dit blijkt helemaal anders te zitten.

Je brein slaapt, maar je lichaam niet

Slaapwandelaars gaan in het eerste deel van de nacht slaapwandelen. Dan zit je lichaam namelijk in het diepste stadium van de slaap: de NREM (non-rapid eye movement) slaap. Tijdens NREM-slaap ben je onrustig en draai je je steeds om. Je lichaam is dus nog actief, terwijl de activiteit in je brein juist afneemt. Dat betekent ook dat je niet droomt, dat gebeurt namelijk later in de nacht tijdens de REM-slaap.

Als je diep slaapt, reageert je brein minder op prikkels van buitenaf. Daarom zijn slaapwandelaars moeilijk wakker te maken. Ook herinneren de meeste mensen niet wat ze tijdens het slaapwandelen gedaan hebben. Zo kan de één de hele koelkast leeg eten en de ander het huis een grote schoonmaak geven. Met sommige slaapwandelaars is zelfs prima een gesprek aan te knopen, alleen krijg je wel onlogische antwoorden.

Zo vader, zo zoon

Kan je aanleg hebben voor slaapwandelen? Ja! Slaapwandelen komt vaker voor in families. Wetenschappers van de Universiteit in Montreal (Canada) onderzochten kinderen met slaapwandelende ouders en normaal slapende ouders. Zij zagen dat kinderen met twee slaapwandelende ouders zeven keer meer kans hadden om ook te gaan slaapwandelen. Heb je één slaapwandelende ouder dan is de kans drie keer zo groot dat jij ook slaapwandelt dan wanneer je ouders niet slaapwandelen.

Mag je een slaapwandelaar wakker maken?

Je hoort wel eens dat je een slaapwandelaar niet wakker mag maken. Dát blijkt een mythe. Omdat slaapwandelen gevaarlijk kan zijn, is het namelijk goed om dat wel te doen. Een slaapwandelaar is zich niet bewust van de omgeving en kan vallen, de deur uitgaan en zelfs gaan autorijden. Je moet iemand natuurlijk niet laten schrikken door hem of haar in één klap wakker te willen maken. Het beste is dus om iemand terug naar bed te begeleiden, want de meeste mensen slaapwandelen maar één keer per nacht.

Bron: Gezondnu.nl, 14 oktober 2016

Stappenplan: makkelijk minder zout eten

Een snufje hier, een snufje daar. Zonder dat we het doorhebben eten we meer zout dan we denken. Tachtig procent van het zout dat we binnenkrijgen, komt zelfs uit het eten en drinken dat we kopen. Zonde, want te veel zout is niet gezond. Tijd om te minderen dus. Wij helpen je zoutbewust kopen en koken.

shutterstock_88217671.jpg

Zout hoort op een frietje, een hardgekookt ei en strooien we soms zelfs over een maaltijd voordat we het geproefd hebben. En dan hebben we het nog niet eens over het zout in pakjes en zakjes. Merendeel van de Nederlanders, 85 procent, eet te veel zout. Vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram zout per dag en mannen ruim 10 gram. Terwijl de maximale aanbevolen hoeveelheid 6 gram is. Minder zout eten, is altijd een goed idee. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk en nierschade. Daarom vroegen wij de Nierstichting tips om zoutbewuster te koken en te kopen.

Stap 1: proef voordat je strooit

Het is een belediging voor bijna iedere kok als je zout over een maaltijd strooit voordat je het geproefd hebt. Wie zegt dat het een snufje zout nodig heeft? Proef daarom eerst en beslis dan pas of je naar het zoutvaatje grijpt.

Stap 2: schrap de pakjes en zakjes

Een diepvriespizza, een zakje kruidenmix voor de nasi en een kant-en-klare soep zijn stuk voor stuk zoutbommen. Met één pizza zit je zelfs meteen aan de maximale aanbevolen hoeveelheid zout per dag. En strooi je een kant-en-klare kruidenmix over de nasi? Dan voeg je bijna drie gram zout aan je maaltijd toe. Niet gek dus dat tachtig procent van het zout dat we binnenkrijgen uit het eten en drinken komt dat we kopen. Probeer daarom zoveel mogelijk de pakjes, zakjes en potjes te laten staan. Want als je zelf kookt, ben je ook zelf de baas over de zoutpot. Kies voor vers en onbewerkt en duik iets langer de keuken in. Om een gezondere pizza te maken bijvoorbeeld.

Stap 3: herken zout op het etiket

Het etiket van een product scannen, is de beste manier om te kijken hoeveel zout ergens in zit. Sinds december 2016 zijn fabrikanten verplicht om de hoeveelheid zout op de verpakking te vermelden. Laat je niet misleiden als er natrium in plaats van zout op het etiket staat. 1 gram natrium is 2,5 gram zout. In de supermarkt zijn genoeg zoutvervangers te koop, maar volgens de Nierstichting kun je deze beter laten staan. Ze bestaan alsnog voor de helft uit natrium en deze vervangers helpen je niet wennen aan de smaak van minder zout.

Stap 4: vervang het door kruiden

Het zout- en pepervaatje lijken het getrouwde stel op de eettafel. Voortaan blijven ze toch in het keukenkastje staan en maken ze plaats voor verse en gedroogde kruiden. Een gezond alternatief voor zout en ze geven je maaltijd ook nog eens meer smaak. Experimenteer met kruiden die je nog nooit hebt gegeten of maak eens je eigen Italiaanse kruidenmix met basilicum, oregano, peterselie en knoflookpoeder.

Stap 5: geef het de tijd

Kan het voor jou niet zout genoeg? Geef dan vooral niet te snel op als je maaltijden met minder zout flauw vindt smaken. Het duurt ongeveer zes weken voordat je smaakpapillen gewend zijn. Na een tijdje vind je maaltijden met veel zout waarschijnlijk zelfs vies smaken.

Bron: Gezondnu.nl, 9 maart 2017

De oorzaak van lage rugpijn

In de westerse wereld hebben veel mensen lage rugklachten, dit is in Nederland niet anders. Uit onderzoek blijkt dat bij mensen van 25 jaar en ouder 44% in het afgelopen jaar wel eens last heeft gehad van rugklachten. Bij 21% duurden de klachten zelfs langer dan 3 maanden! (Picavet, 2003). Lage rugklachten zorgen in Nederland voor aanzienlijke hoge kosten. Zowel directe kosten (€ 400 miljoen) als indirecte- maatschappelijke - kosten (€ 4 miljard, Slobbe, 2006).  

Ischias versus hernia

De klachten van ischias en hernia lijken erg op elkaar. In beide gevallen is er sprake van lage rugpijn met uitstraling naar het been. Als we  een kijkje gaan nemen in het lichaam zelf, dan blijkt dat er verschillende structuren zijn aangedaan en de klachten eigenlijk heel verschillend zijn.

De klachten van ischias en hernia lijken erg op elkaar. In beide gevallen is er sprake van lage rugpijn met uitstraling naar het been. Als we  een kijkje gaan nemen in het lichaam zelf, dan blijkt dat er verschillende structuren zijn aangedaan en de klachten eigenlijk heel verschillend zijn.

Ischias
Ischias is een uitstralende zenuwpijn in bil of been. Het is slechts een verzamelnaam (geen diagnose). Het zegt alleen iets over wat er wordt gevoeld: pijn uitstralend vanuit de lage rug via de bilstreek tot in de achterkant van het been, soms helemaal tot in de voet. De pijn bij ischias volgt het verloop van de grote beenzenuw, de nervus ischiadicus. Deze begint in het ruggenmerg en loopt langs de bil en de achterkant van het been naar de voet. Als er ergens in deze baan druk of irritatie op de zenuw komt te staan heeft dat uitstralende pijn naar het been tot gevolg. De naam Ischias zegt echter niets over de oorzaak. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk voor ischias:
- hernia
- gewrichten in de onderrug
- zenuw ontsteking
- bekkenscheefstand
- spieren
- artrose

Hernia
Een hernia is een 'uitpuiling' van een tussenwervelschijf. Het wordt ook wel omschreven als HNP (Hernia Nucleus Pulposus). Het binnenste –zachte- materiaal van de tussenwervelschijfis door de hardere buitenrand van de tussenwervelschijf gegaan en drukt in meer of mindere mate tegen een zenuw. Als de druk op de zenuw groot wordt kunnen uitvalsverschijnselen ontstaan: een doof gevoel en krachtverlies.

Hoe herken je een hernia?
- felle pijn/tintelend gevoel in het been
- hoesten, niezen en persen kan de pijn doen toenemen omdat de druk in het wervelkanaal wordt verhoogd
- krachtverlies of doof gevoel in been
- bukken en zitten verergert de pijn,
- lopen en liggen vermindert de pijn

Als deze symptomen samengaan met het kwijtraken van de controle over darm- en blaas, neem dan snel contact op met uw huisarts. Er kan sprake zijn van een grote hernia (Cauda equina syndroom).

Een hernia ontstaat meestal niet vanzelf, het is een geleidelijk proces. De tussenwervelschijf breekt niet zomaar door. Er is in dat geval sprake van een soort materiaalmoeheid. Door langdurige eenzijdige belasting gaat het weefsel stuk. Als er bijvoorbeeld een blokkade in het bekken zit, staan de onderste rugwervels onder voortdurende enkelzijdige rotatiestress. Of iemand heeft zwaar werk waarbij constant getild of gebukt wordt of waarbij men langdurig zit. Hierdoor kan er beschadiging optreden in de tussenwervelschijven. Vergelijk het door breken van een lepel; in één keer lukt dat niet, maar als je vaker op en neer buigt, breekt hij uiteindelijk.De chiropractor en ischias/hernia
De chiropractor is opgeleid om de oorzaak van een beenklacht te herkennen. Mocht de oorzaak heel ergens anders liggen (bloedvaten of iets dergelijks) dan wordt de patiënt doorverwezen. Bij ischias/ hernia kan de chiropractor wel verder helpen. Het is duidelijk dat de behandeling van ischias en hernia sterk zal verschillen. Bij hernia is er immers sprake van weefselschade. Sommige hernia’s kunnen zonder operatie herstellen, al kan dit enkele maanden duren. Vaak kan de chiropractor helpen het herstelproces te versnellen.
De chiropractor kent verschillende technieken voor de behandeling van een hernia of bij ischias. Het doel is de ruimte voor de zenuw en de beweeglijkheid van het gebied te vergroten om zo de irritatie op de zenuw te verminderen. Dit kan onder andere met bepaalde rek- of tractietechnieken, manipulatietechnieken en technieken gericht op het verminderen van spierspanning. De behandeling zelf is meestal niet pijnlijk en wordt aangepast aan uw mogelijkheden.

Tips om tussenwervelschijven gezond te houden:
- Slaap!! ‘s nachts herstellen de tussenwervelschijven
- Beweeg!! Hierdoor kunnen de tussenwervelschijven weer voldoende vloeistof opnemen (tussenwervelschijven zijn een soort sponsjes; bij langdurig zitten/inactiviteit vermindert het vocht in de schijven)

Bron: NCA Chiropractisch 2017

shutterstock_138328649.jpg

De chiropractor en ischias/hernia
De chiropractor is opgeleid om de oorzaak van een beenklacht te herkennen. Mocht de oorzaak heel ergens anders liggen (bloedvaten of iets dergelijks) dan wordt de patiënt doorverwezen. Bij ischias/ hernia kan de chiropractor wel verder helpen. Het is duidelijk dat de behandeling van ischias en hernia sterk zal verschillen. Bij hernia is er immers sprake van weefselschade. Sommige hernia’s kunnen zonder operatie herstellen, al kan dit enkele maanden duren. Vaak kan de chiropractor helpen het herstelproces te versnellen.
De chiropractor kent verschillende technieken voor de behandeling van een hernia of bij ischias. Het doel is de ruimte voor de zenuw en de beweeglijkheid van het gebied te vergroten om zo de irritatie op de zenuw te verminderen. Dit kan onder andere met bepaalde rek- of tractietechnieken, manipulatietechnieken en technieken gericht op het verminderen van spierspanning. De behandeling zelf is meestal niet pijnlijk en wordt aangepast aan uw mogelijkheden.

Tips om tussenwervelschijven gezond te houden:
- Slaap!! ‘s nachts herstellen de tussenwervelschijven
- Beweeg!! Hierdoor kunnen de tussenwervelschijven weer voldoende vloeistof opnemen (tussenwervelschijven zijn een soort sponsjes; bij langdurig zitten/inactiviteit vermindert het vocht in de schijven)

Bron: NCA Chiropractisch 2017

Waarom is de sauna zo gezond?

Waarom is de sauna zo gezond? - Stegeman Chiropractie Den Haag Scheveningen

Naast dat je in de sauna even helemaal tot rust komt, zijn er nog meer redenen om vaker naar een wellness te gaan. Het is namelijk hartstikke gezond. Dit zijn de gezondheidsvoordelen op een rij:

Het verhoogt je weerstand. De sauna is niet alleen ontspannen, maar ook hard werken voor je lichaam. Je lichaamstemperatuur wordt door de warmte hoger, waardoor je kunstmatig koorts hebt. Hierdoor worden er extra afweerstoffen aangemaakt om ziekteverwekkers af te kunnen breken. Doordat je gaat zweten, verlaten de afvalstoffen van binnenuit het lichaam. Na de sauna is het belangrijk om het lichaam goed af te koelen, zodat de doorbloeding weer wordt geactiveerd.

Je kunt vrijer ademen. Veel mensen hebben in de herfst moeite met ademen. Een bezoek aan de sauna zorgt ervoor dat slijmvliezen tot wel zeven keer zo sterk worden doorbloed als normaal. Hierdoor wordt de ingeademde warme saunalucht zodanig afgekoeld dat ze te verdragen is voordat ze uiteindelijk in de longen terechtkomt. De oververhitte ademhalingsspieren ontspannen hierdoor en zullen de luchtpijpvertakkingen verwijden, zodat je merkt dat je vrijer kunt uitademen. Frequent saunagebruik zal geleidelijk de klachten verminderen.

Het maakt je ‘slimmer’. De sauna zorgt ervoor dat naast de ‘gelukstofjes’ adrenaline en noradrenaline ook acetylcholine vrijkomt. Deze neurotransmitter verbetert de informatiestroom tussen de afzonderlijke zenuwcellen in uw hersenen. Je geheugen wordt beter en je denkt sneller.

Het maakt gelukkiger. Recent onderzoek heeft aangetoond dat warmte genezend werkt tegen depressiviteit. Als je regelmatig in een sauna bent, voel je je waarschijnlijk minder vaak depressief.

Het is goed voor de doorbloeding. Door de warmte in de sauna, wordt de doorbloeding gestimuleerd.

Het helpt afvalstoffen afdrijven. Zweten zorgt ervoor dat afvalstoffen afgedreven worden. Daarom is het verstandig om tussen de saunagangen weinig te drinken, anders worden die afvalstoffen als het ware ‘verdund’ en scheid je er juist minder uit.

Het helpt tegen stress. Je hoofd even helemaal leeg maken, dat kan in de sauna. Door de warmte ontspannen je spieren, je bent even niet bereikbaar en je kunt de stilte opzoeken. Zoals ze in Finland zeggen: “Stap in de sauna en sluit de deuren naar de wereld.”

Bron: Gezondnu.nl, 2016